„Am intrat în subsoluri încă de pe 27 februarie, când au început bombardamentele. Primele două săptămâni au fost mai mult sau mai puțin calme. Totul a escaladat după apariția ofițerilor FSB-ului din Rusia”, declară Olena, localnică din Bucha, într-o înregistrare video.

„Șeful lor era un ofițer FSB. Nu i-am reținut numele. M-a desemnat responsabilă a străzii pe care locuiam și m-a obligat să fac liste cu cei care se ascund. «Sunteți trădători și teroriști», mi-a zis, amenințător”, a povestit femeia.

Toată lumea se temea de acest membru FSB! După sosirea sa, au început crimele în masă împotriva civililor. Trei dintre vecinii mei au fost împușcați când au ieșit să ducă gunoiul. Și fratele meu a fost omorât.

Olena din Bucha:

„Cadavrele au zacut săptămâni în stradă, nu au fost luate. Era dificil să comunici cu acești soldați ruși. Erau nebuni!”, mai spune bătrâna.

„De ce au fost uciși civili? Nu stiu. Doar pentru că le plăcea de fața noastră? Posibil! Din ce am observat eu, cei mai mulți au fost împușcați mișelește, în spate”, adaugă Olena.

„Un grup de călăi a ieșit, urma să mă interogheze altul. Unii erau de la FSB, ceilalați – de la GRU”

Nu e prima mărturie despre prezența ofițerilor FSB pe câmpul de luptă. Oleksandr Kraskivski, administratorul districtului Zamglai Starostinski din regiunea Cernihiv, evocase antreior prezența ofițerilor FSB ruși în Ucraina.

Într-un interviu acordat pentru postul public după ce a fost eliberat, el a dezvăluit că serviciile speciale de securitate din Rusia l-au torturat în captivitate.

„Când au început interogatoriile, acestea erau conduse de bărbați cu cagoule. M-au lovit cu piciorul în rinichi, ficat și față, m-au amenințat că îi vor tăia degetele și mă vor ucide. Au vrut să afle ce unități ale Forțelor Armate erau în spatele nostru. Un grup de călăi ruși a ieșit, apoi a intrat un altul. Cred că unii erau ofițerii FSB și alții era de la GRU”, a declarat bărbatul.

  • GRU este abrevierea pentru Direcția Principală de Informații, agenția de informații militare externe a Statului major al Forțelor Armate ale Federației Ruse.

Zeci de civili au fost găsiți în gropi comune sau împușcați pe străzi cu mâinile legate după ce trupele ruse s-au retras din suburbia Kievului. Pe o singură stradă din Bucha au fost descoperite cel puțin 20 de cadavre ale civililor, sâmbătă, 2 aprilie, iar un jurnalist ucrainean a declarat că, în retragere, rușii au omorât toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani. Și tot mai multe dovezi arată că faptele au fost comise când armata rusă controla orașul.

Regimul lui Putin, implicit presa rusă, a susținut, însă, că atrocitățile din Bucha sunt o farsă elaborată sau o provocare a radicalilor din Kiev.

Una dintre cele mai urmărite televiziuni din Rusia, Russia24, a difuzat un videoclip despre care susține că e dovada „teatrului” realizat de ucraineni la Bucha. Publicația rusă independentă Meduza a demontat însă scenariul servit de propaganda Kremlinului, arătând că imaginile sunt dintr-un serial filmat în Sankt Petersburg.

„Spune-mi, Lavrov, dacă Bucha e un fals, unde este mama acum?”, a fost mesajul fiicei unei femei ucise de un lunetist pentru ministrul rus de externe.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News