In anotimpul friguros nu numai femeile, dar si unii barbati sufera din cauza mainilor si picioarelor reci. Dupa o plimbare prin gerul iernii, mai ales daca talpa incaltamintei este mai subtire, multe persoane au degetele de la picioare aproape vinete si inghetate.

Protejarea termica este obligatorie la aceste persoane care prezinta tulburari de drenaj arterial. Cea mai sanatoasa si sigura este o consultatie la medicul flebolog, care apreciaza gradul de labilitate a sistemului circulator, dar si potentialele pericole care pandesc: de exemplu daca problemele sunt la nivelul venelor – insuficienta venoasa, daca sunt la nivelul arterelor membrelor inferioare – arterioscleroza etc. Tot medicul este cel care va va convinge sa intrerupeti imediat fumatul.

Mainile si picioarele reci pot semnala si o afectiune reumatismala in faza incipienta. De aceea proceduri simple, precum masajul, hidroterapia, gimnastica sustinuta pot da rezultate, preintampinand simptome mai grave. De altfel specialistii recomanda pentru persoanele cu circulatie periferica deficitara bai alternative, gimnastica, cure lejere de balneofizioterapie – care urmaresc dezvoltarea circulatiei colaterale, ameliorarea fluxului sanguin si eliminarea spasmelor vasculare dureroase. Se recomanda frectii si masaj pe muschi, tendoane, impachetari cu namol, bai in ape termale, inot, aqua-gym si masaj subacvatic. Zilnic aceste persoane trebuie sa faca miscare, insistand asupra miscarilor de incalzire a articulatiilor si muschilor, stretching si automasaj bland al bratelor, gambelor si labei piciorului. De asemenea, in cabinetele specializate se poate practica electroterapia cu curenti de frecventa joasa si medie, iar sedintele de reflexoterapie dau rezultate spectaculoase.

Trebuie consumate cereale, seminte, fructe si legume

Si nutritionistii au un cuvant de spus in ceea ce priveste dieta celor cu o circulatie periferica deficitara. Aceasta trebuie sa fie bogata in cereale si seminte, fructe, legume si uleiuri vegetale si sa contina cat mai putine grasimi de origine animala. Proteinele trebuie asigurate din carne slaba, lactate degresate, oua. In acest fel peretii vaselor se pot mentine supli si elastici, evitandu-se rigidizarea vaselor, care ar duce altfel la o ingreunarea si mai mare a circulatiei. Fitoterapeutii recomanda ceaiul de rozmarin, iar homeopatii Viscum Album D6 ori Calcium Fluor D12, completat cu Silicea D12.

 
 

Urmărește-ne pe Google News