Cu ajutorul datelor rezultate din cercetarea respiratiei la gaini, in curs de derulare, oamenii de stiinta de la Institutul de Biologie si Nutritie Animala vor determina solutiile optime pentru crestera galinaceelor in Romania. Adica sa manance mai putin si sa dea oua mai multe. Cum se pot folosi datele despre respiratia gainilor? Chestiunea nu e nici pe departe atat de stranie precum pare. Ultimele teste de acest gen s-au facut la noi inainte de 1990. Dar gainile de azi nu mai sunt ca cele din trecut. Cum spune cantecul: „Trece vremea…” Schimbarile de tot soiul care au intervenit pe parcurs, de la cele climaterice pana la cele genetice, au determinat oamenii de stiinta din domeniul zootehniei sa reia toate studiile facute pana acum pentru a vedea ce ar trebui sa faca crescatorii la aceasta ora pentru a avea eficienta maxima in domeniul cresterii pasarilor si animalelor. Adica ce trebuie facut pentru ca animalul sa manance putin si sa creasca repede. Stiinta spune ca acest lucru este posibil. Studiile sunt in curs de derulare.
Pentru abordarea acestor teme oamenii de stiinta romani au la dispozitie cateva aparate foarte sofisticate in care introduc animalul sau pasarea si ii urmaresc evolutia in diferite conditii. Masinariile difera ca marime de la rasa la rasa.
„Camerele de digestibilitate au fost construite in 1973, dar au suferit pe parcurs o sumedenie de modificari, respectiv adaugiri de tehnologie care le-a pus mereu in pas cu moda stiintifica de ultima ora, inclusiv computerizarea”, spune profesorul universitar doctor Ioan Cureu, sef de departament in cadrul Institutului de Biologie si Nutritie Animala.
Se ia gaina, spre exemplu, si se introduce in camera de digestibilitate pentru pasari, care este inchisa ermetic. Aparatul masoara schimbul energetic dintre pasare si mediu, respectiv prin excremente, transpiratie si respiratie. Pe baza acestor date se cauta ratia minima optima de hrana, cantitativ si calitativ, care o face sa creasca mai repede si sa produca mai multe oua.
Lucrurile nu se opresc insa aici. La aceasta ora este in curs de studiere reactia pasarilor la diferite tipuri de lumina. Concret, in patru incinte numite „camere cu parametri controlati”, a fost introdus cate un lot de gaini. In prima camera lumina are culoare alba, in a doua culoare verde, in a treia albastru deschis, si in a patra albastru inchis. Se pare ca pasarile care sunt tinute la culoarea albastru deschis se dezvolta mai repede decat celelalte si, lucru foarte important pentru gospodarii romani, fac mai multe oua. Studii similare s-au facut si pe vaci, pe oi si porci. Pana acum aparatele au aratat ca, la aceeasi ratie de mancare, porcul, de pilda, creste mai repede daca e tinut in lumina de culoare rosie.
Dupa ce vor fi finalizate, probabil in cursul anului viitor, datele vor face obiectul unei documentatii ample privind furajarea animalelor in Romania. Cei interesati vor putea sti cu exactitate ce trebuie sa faca pentru cresterea in conditii optime a unui animal sau a unei pasari, in functie de rasa si zona in care este crescut. De la stilul de furajare pana la culoarea becului care trebuie aprins in cotetul porcului sau a pasarilor pentru a creste repede cu mancare putina.

Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!
 

Urmărește-ne pe Google News