Intrat in vigoare la 1 ianuarie, Codul fiscal va suferi o serie de schimbari stabilite prin Ordonanta de Urgenta nr. 110 din decembrie 2006, urmand sa fie republicat la 15 martie. Potrivit ministrului finantelor, Sebastian Vladescu, legea nu va mai fi modificata pana anul viitor.
Schimbarile sunt menite sa clarifice o serie de aspecte cu privire la unele categorii de impozite, cum ar fi cele pe profit, pe tranzactiile imobiliare sau taxa speciala de prima inmatriculare. Astfel, actul normativ prevede ca sub incidenta taxei speciale intra autoturismele si autovehiculele comerciale cu masa totala maxima autorizata de pana la 3,5 tone inclusiv, cu exceptia celor special echipate pentru persoanele cu handicap si ale membrilor si misiunilor diplomatice. Masura e valabila si in cazul autovehiculelor comerciale cu masa de peste 3,5 tone, inclusiv autobuzele, cu exceptia utilajelor de salubrizare, din industria petrolului, a macaralelor, precum si a masinilor din polite, armata, ambulanta si alte servicii speciale. Taxa este mult mai mica insa in cazul autobuzelor, cele echipate cu motoare Euro 3 sau 4 fiind chiar exceptate de la plata acesteia.
O alta schimbare se refera la perceperea taxei in functie de data de fabricatie a masinii, care va fi considerata “veche” dupa trecerea unui an si nu doar a sase luni, asa cum era stabilit.
Actul normativ prevede ca impozitul pe tranzactiile imobiliare se va calcula si se va incasa de notarul public inainte de autentificarea actului. Daca transferul dreptului de proprietate se va realiza prin hotarare judecatoreasca, impozitul se va incasa in aceasta situatie de catre organul fiscal competent.
Pentru inscrierea drepturilor dobandite in baza actelor autentificate de notarii publici ori a certificatelor de mostenitor sau, dupa caz, a hotararilor judecatoresti, registratorii de la birourile de carte funciara vor verifica plata impozitului. In cazul in care nu se va face dovada achitarii impozitului, acestia vor respinge cererea de inscriere pana la momentul platii impozitului.
Nu scapam de plata acestei datorii catre stat
Autoritatile romane tin cu ”dintii” de taxa de prima inmatriculare. Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca pentru protectia mediului Romania nu poate renunta la controversata taxa. Mai mult, aceste argumente vor fi expuse de Vladescu comisarului european pentru taxe si uniune vamala, Laszlo Covaci.