Cuprins:
Treptat, mașinile electrice le vor înlocui pe cele convenționale echipate cu motoare termice, iar după anul 2035, cel puțin în Europa, ar trebui să nu mai fie în circulație decât modele pe baterii.
Înainte de a-ți cumpăra un astfel de vehicul va trebui să știi câteva noțiuni de bază, cum ar fi, spre exemplu, ce este un automobil electric, ce ascunde sub capotă și cum se conduce. Răspunsurile la aceste întrebări le vei afla citind acest articol.
Ce este o mașină electrică
Automobilul electric arată ca oricare altă mașină, însă din punct de vedere tehnic este complet diferit comparativ cu unul echipat cu motor cu ardere internă.
Pe scurt, este un autovehicul ale cărui roți sunt puse în mișcare de unul sau de două motoare electrice, care se conectează la o baterie ce are o anumită capacitate.
Mașinile electrice sunt cunoscute după acronimul EV (n.n. – Electric Vehicle). În funcție de sursa de energie electrică folosită de motor, ele se împart în două categorii: „Battery Electric Vehicle” – BEV (n.n. – Vehicule Electrice pe Baterii) și „Fuel Cell Electric Vehicle” – FCEV (n.n. – vehicule electrice cu pile de combustie pe bază de hidrogen). În prezent, cele mai populare vehicule electrice la nivel global sunt cele pe baterii.
Cum funcționează o mașină electrică
Cum spuneam anterior, pentru a se pune în mișcare, mașina electrică folosește energie electrică. Pachetul de acumulatori este format din celule de mici dimensiuni, care mai apoi sunt grupate în module individuale.
Asemenea telefoanelor mobile sau a laptopurilor, pentru reîncărcarea bateriei automobilului electric, aceasta trebuie să fie conectată la o sursă de energie electrică externă. Acestea sunt fie o priză casnică, fie o stație de încărcare dedicată.
Bateriile folosite pentru alimentarea motorului sau motoarelor electrice ale unui vehicul cu zero emisii (n.n. – emisii nule de CO2) au diferite capacități, iar valoarea acesteia este exprimată în „kilowați oră” (kWh).
Cu cât capacitatea bateriei este mai mare, cu atât distanța pe care un vehicul electric o va putea parcurge cu o singură încărcare va fi și ea mai mare. Această distanță poartă denumire de autonomie.
- Unde încarci mașina electrică și cât costă
Cum se conduce o mașină electrică
Înainte de toate trebuie să știi că trecerea de la un automobil obișnuit la unul electric nu ar trebui să ridice nici un fel de problemă.
De ce? Pentru că este mult mai ușor de condus o mașină electrică decât una pe benzină sau diesel, dar și distractiv în același timp.
Spre deosebire de automobilele cu care ești obișnuit și care sunt echipate cu transmisii manuale sau automate, cele electrice folosesc un singur reductor mecanic cu raport fix.
Cu alte cuvinte, este vorba despre o transmisie cu un raport unic. Practic, prin intermediul unui selector situat pe tunelul consolei centrale, nu ai altceva de făcut decât să selectezi modul „drive”, apoi să apeși accelerația, iar mașina se va pune în mișcare.
Dar, atenție! Trebuie să știi că „electricele” oferă instant putere și cuplu (forța de rotație a motorului). Practic, la cea mai mică apăsare a pedalei de accelerație vei vedea cum mașina electrică va demara încredibil, lăsând în urmă orice mașină cu motor termic.
Ce este frânarea regenerativă de pe mașina electrică
Un alt aspect pe care trebuie să-l cunoști este așa-numita tehnologie de frânare regenerativă. În ce constă aceasta? Cel de la volan va trebui să-și miște constant piciorul de pe pedala de accelerație pe cea de frână pentru a încetini sau, după caz, să oprească.
Astfel, șoferul va utiliza pedala de frână cu până la 90% mai puțin decât la o mașină convențională. În plus, tehnologia care stă la baza acestui tip de frânare presupune că, prin frânare sau prin încetiniere, energia creată de mișcarea mașinii va fi reciclată și trimisă înapoi pentru încărcarea bateriei.
Dacă la mașinile clasice trebuie să muți piciorul de pe pedala de accelerație pe cea de frână pentru a încetini și viceversa pentru a accelera, în cazul pedalei electrice, nu va trebui decât să o apeși pentru a prinde viteză și să o eliberezi pentru a încetini. Pentru a opri vehiculul trebuie să iei piciorul din pedală brusc.