Autoturismul se deplasa joi, 10 august, în cartierul Jisr el-Bashra, situat la marginea de sud-est a capitalei Beirut, când două gloanțe au lovit unul dintre geamurile sale.
Ministrul de interne Bassam al-Mawlawi a declarat că o anchetă este în desfășurare pentru a afla dacă ministrul a fost vizat sau dacă incidentul a fost rezultatul unor gloanțe rătăcite.
„În orice caz, îi mulțumim lui Allah pentru siguranța ministrului apărării”, a declarat Mawlawi.
Incidentul a avut loc în contextul în care armata libaneză a fost desfășurată într-un sat creștin din munții de la sud-est de Beirut, în urma unui schimb de focuri mortal între localnicii de acolo și membrii grupării șiite Hezbollah.
Aproximativ 10 vehicule ale armatei au fost desfășurate joi în jurul localității Kahaleh, la o zi după ce un camion condus de membri Hezbollah s-a răsturnat într-o curbă periculoasă, pe o importantă autostradă care leagă Beirutul de Valea Bekaa și Siria.
Primarul din Kahaleh, Abboud Abi Khalil, a declarat că localnicii au înconjurat camionul miercuri seară, cerând să știe ce se află înăuntru, dar apoi membrii Hezbollah care îl escortau au deschis focul și l-au ucis pe unul dintre rezidenți. Mișcarea Hezbollah, susținută de Iran, a anunțat că unul dintre membrii săi a fost de asemenea împușcat și a murit ulterior din cauza rănilor.
Cele două tabere s-au acuzat reciproc de declanșarea schimbului de focuri.
Respectivul membru al grupării ucis în aceste violențe, Ahmed Qassas, a avut parte joi de funeralii militare în suburbiile sudice ale Beirutului, sicriul lui fiind acoperit cu steagul galben al Hezbollah.
Armata libaneză a confirmat joi, într-un comunicat, că două persoane au fost ucise și a precizat că muniția aflată în camionul răsturnat a fost confiscată.
„Încărcătura camionului a fost transportată la un centru militar, iar o anchetă a fost deschisă de autoritățile judiciare competente”, a adăugat armata.
De patru ani, economia Libanului se prăbușește, acesta fiind cel mai destabilizator episod după războiul civil din 1975-1990. Actuala criză financiară a fost cauzată de decenii de corupție și de cheltuieli risipitoare ale politicienilor.
Hezbollah este cea mai puternică grupare din Liban. Arsenalul său a fost mult timp un motiv de conflict în Liban, oponenții grupării acuzând-o că subminează statul.
Foto: Hepta.ro