Deși vremea este încă generoasă pentru această perioadă a anului, zăpada și poleiul pot apărea oricând, mai ales dacă urmează să faci un drum lung. Așa că, în primul rând, trebuie să-ți echipezi mașina și să-ți iei toate măsurile necesare, pentru a putea circula în siguranță în condiții de iarnă.

Anvelope de iarnă

Dacă nu ți-ai montat încă anvelopele de iarnă, e bine s-o faci cât mai repede, pentru că, în această perioadă rece și cețoasă, pot apărea oricând porțiuni de drum umede și alunecoase, pe care cauciucurile de vară patinează cu ușurință. Nu uita să verifici și presiunea. O presiune scazută poate diminua capacitatea de autocurățire a anvelopelor. E indicat ca presiunea să fie mai mare cu 0,2 – 0,3 bar, decât în cele de vară. Vei evita și deteriorarea genților, din cauza gropilor. Deși legea nu prevede acest lucru, în perioada rece, este indicat să montezi cauciuc de iarnă și pe roata de rezervă. Asta pentru situația în care faci o pană, înlocuiești roata și apoi, Doamne ferește!, ești implicat într-un accident. Atunci, deși nu ești vinovat, riști o amendă consistentă, pentru că pe roata cu pricina nu ai avut cauciuc de iarnă. E bine să-ți procuri din timp și un set de lanțuri antiderapante, care te pot scoate dintr-o situație dificilă, cum ar fi o împotmolire în zăpadă.

Verifică antigelul și bateria

Chiar dacă ai circulat și în timpul verii cu antigel, verifică concentrația acestuia, pentru a nu pune în pericol funcționarea motorului. Tot legat de motor, ține cont că, pe timp de iarnă, vâscozitatea uleiului crește, factor ce poate duce la înecarea motorului la pornire. Verifică și furtunurile și curelele, care se deteriorează mai repede pe vreme rece și fă inlocuirile necesare. Pentru siguranță, fă o “vizită” la un service. Nu în ultimul rând, verifică bateria, pentru că temperaturile scăzute îi pot diminua capacitatea cu până la 50%. Dacă e slăbită, mai bine cumperi alta, decat să te trezești în plin viscol că nu mai poți porni motorul.

Schimbă ștergătoarele și lichidul pentru parbriz

Înlocuiește lamelele ștergătoarelor dacă sunt vechi și folosește, de pe acum, lichid de iarnă pentru parbriz, evitînd riscul ca acesta să înghețe conducte. Verifică instalația de iluminat și semnalizare, precum și cea de încălzire și dezaburire. Pe lângă peria de zăpadă și răzuitoarea pentru gheață, nu strică să ai pregătit și un spray pentru dezghețarea geamurilor și a parbrizului, și mai ales, unul pentru dezghețarea yalelor. În fine, dacă pleci la drum lung, nu uita de o lopată pentru zapadă, o pungă cu nisip, o lanternă, trusa de prim-ajutor, un set de cabluri de alimentare pentru baterie, o rezervă de lichid de parbriz, o șufă de tractare, pături groase și, pentru orice eventualitate, apă și mancare.

Respectă măsurile de siguranță pe autostradă

În fine, dacă circuli pe autostradă, nu opri pe benszile de circulatie și pe banda de urgență, porneste luminile de avarie în cazul unei pene sau defecțiuni tehnice și echipează-te cu vesta reflectorizantă, scoate pasagerii din mașină în afara părții carosabile si așeaza triunghiurile reflectorizante, unul după celălalt, la distante mai mari.

Citește și: Ți-ai pregătit mașina pentru iarnă? De acum, zăpada și poleiul pot apărea oricând

 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News