Evenimentul va fi organizat, în perioada 7-8 iunie, chiar de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIASI), instituția de învățământ unde studiază cei doi inventatori, potrivit Agerpres.
Conferinţa este cunoscută ca fiind unul dintre cele mai importante evenimente din ţară privind ingineria mecanică, în cadrul ACME, conform organizatorilor, joi, 7 iunie, fiind lansat acest proiect coordonat de studenţii Ion Ababei şi Adrian Vlas.
În urmă cu mai bine de doi ani, cei doi studenţi au demarat o campanie de strângere de fonduri pentru a construi un prototip de maşină care va putea fi condusă de persoanele cu dizabilităţi, având un sistem unic de acces lateral, pe uşa şoferului, folosind o platformă hidraulică.
Tinerii au legat integral funcţionarea maşinii de telefonul mobil, printr-o aplicaţie care controlează mai multe aspecte – permite pornirea şi oprirea motorului, încuierea şi descuierea maşinii, monitorizarea GPS de la orice distanţă, dirijarea platformei de acces în autovehicul, dar şi funcţii mai simple, precum activarea alarmei antifurt.
Întreg proiectul a fost pornit pentru a-l ajuta pe Alexandru, un tânăr din oraşul Hânceşti, din Republica Moldova, imobilizat în scaun cu rotile, să poată conduce o maşină cu care să ajungă mult mai uşor la destinaţiile sale.
De altfel, conferinţa se va deschide cu o sesiune plenară la care sunt invitaţi profesori reputaţi din Republica Moldova, Franţa şi Portugalia.
În cadrul conferinţei ACME, cei doi studenţi vor prezenta raportul cheltuielilor şi vor împărtăşi rezultatul efortului lor cu sponsorii sau susţinătorii derulării proiectului.
„Conferinţa organizată de Facultatea de Mecanică este una deosebit de importantă, se organizează din doi în doi ani, avem de fiecare dată lucrări prezentate de colegi din universităţi de prestigiu din Europa, precum INSA Lyon sau Institutul Superior Tehnic din Lisabona. Cele 142 de lucrări ce vor fi prezentate anul acesta în cadrul conferinţei vor fi publicate într-un volum cotat ISI, la editura Springer”, a declarat decanul Facultăţii de Mecanică a TUIASI, prof. univ. dr. ing. Gelu Ianuş, evenimentul fiind organizat de respectiva facultate.
În schimb, la capitolul „invenții care au șanse să revoluționeze modul în care se face agricultură”, o altă invenție românească este tractorul care omoară buruienile cu apă chioară.
Peste hotare, Alexandra Grigore e o româncă lăudată de jurnaliștii de la CNN. Află cu ce invenție s-a făcut remarcată!
Citește și: VIDEO/ Povestea fascinantă a lui Hamid-Nicola Katrib, artistul născut în România, educat în Liban, care are tablouri expuse în America. ”Talentul e din gena românescă!”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro