Bateria şi sistemul de încărcare

Atunci când pregăteşti maşina pentru sezonul rece, nu uita de baterie şi de sistemul de încărcare al acesteia. Mergi la mecanic şi spune-i să verifice aceste lucruri. Niciodată nu trebuie să te gândeşti că bateria care în luna iulie pornea motorul extrem de uşor va face acelaşi lucru şi iarna. Pentru a te putea baza pe bateria ta şi în sezonul rece, poţi face o serie de verificări preventive. Prima dintre acestea este inspecţia vizuală, în cadrul căreia poţi verifica bateria de scurgeri, crăpături şi conexiuni electrice oxidate. O altă etapă de verificare constă în vizualizarea stării de încărcare.

Verifică tensiunea la borne

La bateriile fără întreţinere se verifică indicatorul de stare sau aşa-numitul ochi magic. În funcţie de culoarea acestuia se poate determina cât de încărcat e acumulatorul. De asemenea, în cadrul acestui proces se verifică şi tensiunea la borne cu ajutorul unui multimetru. Se recomandă ca tensiunea să fie măsurată cu toţi consumatorii deconectaţi şi după 30 de minute de la ultima încărcare sau descărcare. Pentru bateriile cu întreţinere se verifică şi densitatea electrolitului cu ajutorul unui densimetru. ATENŢIE! Dacă efectuaţi lucrări asupra bateriilor auto cu întreţinere, purtaţi echipament de protecţie. În contact cu pielea, acidul sulfuric din electrolit poate provoca leziuni majore!

Alternatorul

Acesta este o parte importantă a sistemului de încărcare. Vorbim despre un generator capabil să menţină tensiuni şi curenţi de încărcare în funcţie de starea de consum a maşinii. În momentul reviziei, specialiştii trebuie să verifice gradul de uzură al periilor, starea punţii redresoare, contactele, rulmenţii şi, nu în ultimul rând, colectorul.

Antigelul

Antigelul este unul dintre acele consumabile care, de cele mai multe ori, rămân în vasul de expansiune ani buni. Puţină lume cunoaşte proprietăţile acestui lichid atât de important pentru motorul maşinii tale. Antigelul protejează motorul împotriva îngheţului, supraîncălzirii şi coroziunii, iar acest subiect nu trebuie luat în considerare de un şofer doar în perioada anotimpului rece. Recomandarea noastră este să mergi să verifici punctul de îngheţ al antigelului pentru a scăpa de posibile cheltuieli majore. De asemenea, recomandăm şi o verificare atentă a conductelor sistemului de răcire şi a celorlalte componente.

Ştergătoarele de parbriz

Dacă vara te poţi descurca folosind un set de ştergătoare tocite şi vechi, iarna lucrurile se schimbă radical. Încearcă să achiziţionezi un set de ştergătoare cu protecţii speciale, dedicate sezonului rece, şi nu te gândi prea mult dacă eşti convins că vechile accesorii şi-au depăşit durata de viaţă. Un alt lucru de care nu trebuie să uiţi este lichidul pentru curăţat parbrizul. Ţine rezervorul plin şi încearcă să ai încă un bidon în portbagaj.

Dotări suplimentare în portbagaj

Când pleci la drumuri lungi, pune în portbagaj şi câteva accesorii suplimentare. O lopăţică/lopată, un sac cu nisip, cabluri pentru curent şi, nu în ultimul rând, o pătură. Dacă se întâmplă să ai în casă o pereche mai veche de cizme, le poţi arunca în portbagaj. Nu ştii niciodată ce îţi rezervă drumurile pe timp de iarnă. De asemenea, poţi adăuga şi câteva sticle cu apă potabilă şi câteva conserve.

Cauciucurile de iarnă

Pentru anvelope, iarna începe la 7˚C. La această temperatură, anvelopele de iarnă oferă mai multă siguranţă şi reduc distanţele de frânare, pe toate tipurile de carosabil. Cauciucurile destinate anotimpului rece, conform legii, trebuie să aibă unul dintre simbolurile “MS”, “M.S.”, “M+S” sau “M&S”, exclus cele “all seasons”. Profilul benzii de rulare al anvelopelor de zăpadă e caracterizat în general prin caneluri şi/sau blocuri de profil solide, cu un spaţiu mai mare între ele, iar profilul pneurilor e mai înalt cu 3-4 mm faţă de restul.

Lanţuri antiderapante

Dacă vremea şi carosabilul nu sunt propice, iar un drum lung trebuie neapărat efectuat, nu uita de lanţurile antiderapante. Le poţi găsi la majoritatea comercianţilor de combustibili, dar şi la magazinele de bricolaj.
 
 

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News