Cauzele pot fi multiple – anvelope, frâne sau suspensii. În acest articol îți vom spune care sunt cele mai frecvente probleme care provoacă trepidații în timpul deplasării.
- Vezi și care sunt cel mai des întâlnite probleme la motorul masinii
Cuprins:
Anvelope uzate/roți dezechilibrate
Dacă anvelopele sunt de proastă calitate sau sunt vechi, acestea se pot deforma (apar gâlme) sau se vor uza neuniform, motiv pentru care va trebui să mergi de urgență la vulcanizare pentru a echilibra roțile sau chiar să le înlocuiești (echilibrarea nu rezolvă problema 100%).
Discuri de frână ovalizate
Dacă volanul tremură în timpul frânării înseamnă că discurile de frână sunt deformate. În acest caz, va trebui să mergi într-un service specializat pentru a corecta discurile ori pentru a le înlocui dacă este nevoie.
Jante deformate
Dacă recent ai dat cu mașina într-o groapă din carosabil sau ai lovit mai tare o bordură este posibil ca una dintre jante să se fi deformat. Pentru remediarea problemei va trebui să mergi la o vulcanizare pentru a îndrepta janta/jantele. Atenție! Dacă această operaţiune se repetă de prea multe ori, janta se poate fisura.
Punte deformată
Deformarea uneia dintre punți, fie aceasta cât de mică, poate apărea în urma unui accident sau a unui șoc puternic produs în timpul rulării cum ar fi impactul cu o groapă mai adâncă. În această situație, vibrațiile se vor simți în toată mașina și se vor intensifica odată cu mărirea vitezei de deplasare. Îți recomandăm ca, în cazul în care ai avut un incident cu mașina, să verifici într-un service dacă șasiul prezintă deformări.
Probleme cu servodirecția
O altă cauză pentru care pot apărea vibrații în volan o reprezintă defectarea pompei sau casetei de direcție. În această situație va trebui să te prezinți de urgență într-un service auto pentru o verificare amănunțită deoarece o astfel de problemă poate provoca accidente. De asemenea, va trebui să verifici și nivelul lichidului din rezervorul servodirecției, mai ales dacă observi sub mașină scurgeri de lichid.
Suspensii uzate
Deteriorarea unor componente ale suspensiilor (amortizor, braț tirant, articulație cu bilă, rulment) fac imposibilă alinierea roților masinii, ceea ce poate duce la deformarea cauciucurilor și, implicit, la apariția vibrațiilor. Aceste probleme nu se manifestă tot timpul și nici la aceeași viteză de rulare. Orice defecțiune a sistemului de suspensii nu este minoră, de aceea îți recomandăm să mergi într-un service auto pentru a remedia de urgență problema.
Funcționare neregulată a motorului
Sunt câteva piese din compartimentul motor care pot provoca vibrații în toată mașina. Aceste vibrații pot apărea din mai multe cauze, și anume: motorul nu primește suficient carburant sau se îneacă la turații mari, una sau mai multe bujii sunt defecte, filtrul de aer sau cel de carburant sunt înfundate, un cablu este desprins, transmisia este defectă sau unul dintre suporții motorului nu funcționează optim.
- Ce este sistemul ESP al mașinii și la ce folosește
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro