Potrivit New York Times, compania germană a primit o finanțare de 90 de milioane de dolari în septembrie 2017, iar recent a fost numită ”Startup-ul Anului” decătre Cleantech Group, o rețea formată din peste 6.000 de companii și 8.000 de investitori care încurajează folosirea tehnologiilor nepoluante.
Lilium a fost înființată în 2015 și a dezvoltat deja un prototip de vehicul zburător care poate decola vertical și transporta 5 persoane pe distanțe mici.
Mica aeronavă electrică are mai multe elice integrate în aripi, care sunt folosite în poziție verticală în timpul decolării. Odată ce este atinsă altitudinea dorită, sunt rotite pentru a susține accelerația.
Nemții susțin că avionul electric poate atinge o viteză maximă de 305 kilometri pe oră și are o autonomie de aproximativ o oră, toate acestea fără a emite noxe în aer.
Tototdată, Lilium vrea să ofere și servicii de ride sharing, în care utilizatorul poate comanda o cursă prin intermediul unei aplicații. În 2019 ar trebui să debuteze un proiect pilot, urmând ca tehnologia să fie lansată public în 2025.
Șeful Uber prezice că vom avea mașini zburătoare în zece ani. Cursa miliardarilor pentru cucerirea cerului
Dara Khosrowshahi, directorul general al serviciului de transport Uber, prezice că mașinile zburătoare vor opera deja în zece ani, scrie Daily Star. Acesta a făcut predicția în cadrul unei conferințe de tehnologie care a avut la Munchen, Germania.
El a precizat că mașinile zburătoare vor brăzda cerul american în următorul deceniu. ”Vor exista oameni care vor zbura în jurul Dallas-ului, în Texas”, a spus el. ”Cred că se va întâmpla în zece ani”, a punctat șeful Uber.
Traficul tot mai congestionat din marile orașe este motivul pentru care aceste soluții alternative de transport vor decola, spune el.
Pe de altă parte, mașinile zburătoare autonome vor fi o relitate în 15 ani, a mai prezis Dara Khosrowshahi. Și asta pentru că acestea au nevoie de hărți 3D și senzori care acum sunt foarte scumpi.
Scandalurile Uber din Europa
Aceasta este prima apariție publică a șefului Uber în Europa, după un lung șir de probleme și scandaluri ale companiei. Uber a rămas fără licența de operare din Londra, dar șeful companiei spune că va avea o flotă de mașini electrice în metropola britanică ”dacă ne lasă din nou”. Uber operează în continuare în capitala Marii Britanii deoarece a atacat decizia autorităților în instanță.
Tot în Europa, Uber a avut mari probleme din cauza legislației. Taximetriștii au protestat împotriva Uber în întreaga Uniune Europeană, din Franța și Spania până în România, acuzând compania de concurență neloială și evitarea taxelor. La finele anului trecut, Uber a primit o nouă lovitură, după ce Curtea Europeană de Justiție a decretat oficial că Uber este serviciu de transport și are nevoie de licențe și autorizații.
De asemenea, în SUA, Uber este în centrul mai multor investigații și procese.
JURNAL DE FRONT DIN AFGANISTAN. Ziua 5: Sub amenințarea mașinilor capcană – VIDEO
FOTO: CAPTURĂ YOUTUBE