Cuprins:
Principalul motiv al mașinilor electrice îl reprezintă costurile de întreținere mai mici, dar și beneficiile fiscale, parcare gratuită sau protejarea mediului înconjurător.
Dacă și tu ți-ai planificat să-ți achiziționezi un vehicul electric în acest articol îți vom furniza toate informațiile de care ai nevoie.
Unde poți încărca mașina electrică?
În urmă cu 3-4 ani, România se afla în faza de pionierat în ceea ce privește electromobilitatea. Marea problemă a posesorilor de vehicule electrice era rețeaua de încărcare deficitară, care nu era suficient de dezvoltată în toată țara.
Între timp, însă, infrastructura de alimentare EV a vehiculelor cu zero emisii s-a dezvoltat continuu în țara noastră. Astfel, la ora actuală, la nivel național există aproximativ 800 de stații de încărcare.
Cele mai multe se află în orașele și județele cu putere economică ridicată, și anume București-Ilfov, Timiș și Cluj. Capitala conduce topul cu 158 de locații de încărcare, urmată de Timiș (53), Ilfov (42), Cluj (41) și Constanța (40).
La polul opus se află județele Teleorman (4), Ialomița, Brăila și Giurgiu (câte 3) și Sălaj (o singură stație de încărcare).
Mergând mai departe trebuie să știi că există stații de încărcare EV în parcările supermarket-urilor, în locații publice, parcări ale unor clădiri de birouri, spații ale hotelurilor, benzinării, precum și în curtea unor service-uri auto. De asemenea, există și aproximativ 20 de stații de încărcare amenajate de proprietarii de mașini electrice.
- Află și de ce trebuie să ții cont atunci când ai de ales între o mașină electrică și o mașină hibrid
Cum găsești o stație de încărcare pentru mașina electrică
Posesorii de mașini electrice pot găsi orice stație de încărcare EV, atât din țară, cât și din străinătate, folosind harta oferită de PlugShare.
Aici găsești tote informațiile legate de punctele de încărcare, inclusiv cele din apropierea zonei unde te afli, tipul stațiilor – normal sau fast – și, foarte important, tariful pentru o încărcare.
Un avantaj al acestei hărți îl constituie faptul că, dincolo de harta propriu-zisă a rețelei de încărcare EV, poți consulta oferta marilor lanțuri de magazine și a centrelor comerciale care pun la dispoziție gratuit, în parcări, stații de încărcare pentru mașinile electrice.
Cât costă 1 kWh la stația de încărcare?
Prețul de încărcare al unui vehicul electric diferă în funcție de tipul stației de încărcare și de furnizor. De obicei, încărcarea la o stație publică este gratuită.
În schimb, când vine vorba despre o locație privată, încărcarea se calculează per kWh. În timp ce prețul la 1 kWh destinat consumului casnic este de circa 0,60 lei, prețul pentru 1 kWh la o astfel stație de încărcare variază între 0,6 și 2 lei.
La stațiile de încărcare semi-rapidă, costul pentru 1 kWh este cuprins între 0,60 și 1,50 lei, în timp ce curentul cel mai scump va fi întotdeauna cel de la stațiile care asigură încărcare rapidă, și anume 0,90-2 lei.
Cât costă să încarci o mașină electrică?
Capacitatea bateriei mașinilor electrice diferă de la producător la producător și de la model la model.
Cele mai noi mașini cu zero emisii fabricate după anul 2020 sunt echipate cu baterii a căror capcitate medie se situează în jurul valorii de 50 kWh. O mașină cu o baterie de 50 kWh are o autonomie medie de 250-300 km.
Așadar, făcând un calcul simplu, încărcarea unui autovehicul electric cu baterie de 50 kWh la o priză casnică de tip „Schuko” va costa în medie 30 de lei.
Dacă o vei încărca la o stație privată, costul total al unui „plin” va fi de cel mult 100 lei, iar dacă ai norocul să găsești în drumul tău o stație de încărcare gratuită, care să fie și liberă, atunci nu vei fi nevoit să scoți cardul bancar din portofel.