Soţul meu a avut o maşină veche şi i-a dat-o cumnatului său acum trei ani, dar nu au încheiat actele. Maşina a ajuns la fier vechi, iar eu am rămas cu ea înmatriculată şi plătesc degeaba impozit. Ce pot face?
Irina Borcea, Bucureşti
Maşina respectivă se poate radia la cerere, dacă aveţi documentele de înmatriculare, plăcuţe cu numărul şi ultima chitanţă de la impozit. Mergeţi la sediul Serviciului Regim Permise din Pipera.
O doamnă, care a decedat, a avut o maşină ce mi-a rămas mie, pentru că eu am avut grijă de ea şi am suportat cheltuielile de înmormântare. Eu nu îi sunt rudă, iar ea avea o fată în America. Pot înmatricula maşina pe numele meu?
Mitică Istvan, Bucureşti
Trebuie făcută întâi succesiunea la notariat, la care trebuie să fie reprezentată şi fata din America. Apoi puteţi ajunge la o înţelegere cu aceasta şi să urmaţi procedura legală recomandată de notar.
Am cumpărat anul trecut o maşină, în rate, de la o firmă şi are număr de Bucureşti. Acum termin de achitat maşina şi vreau să îi pun număr de Vâlcea. Ce trebuie să fac?
M. Roşca, Vâlcea
Pentru aceasta aveţi nevoie de factura finală, cartea de identitate, certificatul şi plăcuţele de înmatriculare. Treceţi apoi pe la administaţia financiară pentru a plăti impozitul, faceţi asigurarea RCA şi achitaţi taxele de înmatriculare la CEC. Apoi mergeţi la Serviciul Permise Vâlcea şi plătiţi taxa pentru număr.
O maşină poate fi radiată fără a fi implicată poliţia?
Stelian Petrişor, Bucureşti
Radierea din circulaţie se efectuează în cazul dezmembrării, exportului, furtului sau la cerere. În toate situaţiile se depun la ghişeele Serviciului Public de Permise documentele de circulaţie (certificat de înmatriculare, carte de identitate, plăcuţe), precum şi o fişă de înmatriculare cu viza care atestă plata impozitului.
Unde trebuie să mă adresez în cazul în care vreau să scot din uz o maşină care nu mai este funcţională?
Lidia Soare, Bucureşti
În cazul în care maşina nu este a dv. şi se află pe spaţiul public, cererea trebuie adresată primăriei de sector, care are competenţa de a constata abandonarea pe domeniul public şi de a ridica acel vehicul. Dacă maşina vă aparţine, trebuie să depuneţi la ghişeele Serviciului Public de Permise documentele de circulaţie (certificat de înmatriculare, carte de identitate, plăcuţe), precum şi o fişă de înmatriculare cu viza care atestă plata impozitului la zi.