Autorităţile israeliene au învinuit mișcarea șiită libaneză Hezbollah, susţinută de Iran, pentru atacul cu rachetă care a ucis sâmbătă 12 copii pe un stadion din orașul Majdal Shams, în platoul Golan, şi au promis că vor da un răspuns dur. Hezbollah a negat însă orice responsabilitate pentru atac.

„Orice atac israelian asupra Libanului va avea consecinţe grave pentru Israel”, a declarat Pezeshkian, citat de presa de stat din Iran.

Netanyahu promite un „răspuns sever”

Emmanuel Macron a vorbit duminică și cu premierul israelian Benjamin Netanyahu în tentativa de a preveni o escaladare mai amplă între Israel şi Hezbollah.

Oficiali israelieni au declarat pentru Reuters că se pregătesc pentru posibilitatea „mai multor zile de lupte” împotriva Hezbollah ca represalii la atacul cu rachetă de la Majdal Shams.

Hezbollah susţine că nu a tras o rachetă spre Madjal Shams, ci spre o poziție militară israeliană din platoul Golan.

Netanyahu a promis luni un „răspuns sever”. „Aceşti copii sunt copiii noştri. Statul Israel nu va lăsa (…) aceasta fără răspuns. Răspunsul nostru va veni şi va fi unul sever”, a declarat el în timpul unei vizite la Majdal Shams, un oraș de druzi.

Macron spune că nu vrea o escaladare între Israel și Hezbollah

În paralel, Palatul Elysee a anunțat că președintele Macron i-a transmis lui Pezeshkian că „trebuie făcut totul pentru a evita o escaladare militară” după creşterea tensiunilor între Israel şi Hezbollah și a cerut „încetarea sprijinului (regimului de la Teheran – n.r.) pentru actorii destabilizatori”.

Preşedintele francez a solicitat Teheranului să facă apel la reţinere, spunând că un nou război „ar avea consecinţe devastatoare pentru regiune”.

În plus, Macron l-a îndemnat pe Pezeshkian să pună capăt escaladării îngrijorătoare a programului nuclear iranian, pledând pentru „o soluţie diplomatică” în acest caz și l-a avertizat în privința continuării sprijinului Teheranului pentru războiul de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei, transmite AFP.

Urmărește-ne pe Google News