Propunerea legislativă a fost semnată de parlamentarii PNL Nicoară Marius-Petre, Toma Cătălin Dumitru și Gheorghe Andrei Daniel și depusă la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.
Astfel, potrivit proiectul, ar urma să fie considerate vechime în muncă cursurile post-universitare, programele universitare de master și doctoratul cu frecvență.
Vor primi vechime în muncă și cei care au fost doctoranzi sau cei care au urmat cursuri post-universitare la o instituție de învățământ din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională.
Astfel, asigurații care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a tuturor perioadelor de studii.
Ce spun inițiatorii proiectului
Inițiatorii proiectul de lege își justifică inițiativa prin faptul că statisticile din ultimii ani și toate cercetările sociologice arată că cei care desfășoară o activitate intelectuală intensă, fie că lucrează în sistemul public sau cel privat, sunt supuși epuizării psiho-motorii și ulterior fizice, mult mai devreme decât cei care desfășoară o activitate strict fizică.
Parlamentarii libetrali mai afirmă că deja la nivel internațional a apărut un precedent privind recunoașterea activității academice, universitare, ca și vechime în muncă.
”Ideea acestui proiect are la bază și o argumentare logică: munca fizică este contabilizată prin diferite acte normative, ca și vechime în activitate, în timp ce, pentru a demonstra sustenabilitatea muncii intelectuale, este nevoie de tot felul de documente, dovezi și chiar justificarea unor interpretări ale celor care nu înțeleg surmenajul psihico-intelectual” , mai spun senatorii, în expunerea de motive.