Ministerul Sănătății și OMS recomandă măștile doar dacă avem simptome

Poziția oficială a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)este cât se poate de clară: ar trebui să folosim măștile chirurgicale doar dacă avem simptome de COVID-19 sau avem grijă de o persoană bolnavă. 

Ba mai mult, ar trebui să purtăm măști doar dacă știm să le folosim cum trebuie, altfel riscăm să facem mai mult rău decât bine. 

Aceste recomandări sunt susținute și de Ministerul Sănătății al României, care ne spune: “Folosiți masca de protecție doar în cazul în care aveți simptome de gripă sau răceală, pentru a-i proteja pe ceilalți”.

Dar ce înseamnă să folosești bine masca?

Potrivit OMS, înainte să potrivim masca pe față, trebuie să ne curățăm mâinile cu o soluție pe bază de alcool sau cu săpun și apă. Masca trebuie să acopere gura și nasul, asigurându-ne că nu există nici un spațiu liber între față și mască. Trebuie evitat să ne atingem masca în timpul utilizării, iar dacă o facem, trebuie să ne spălăm bine pe mâini cu apă și săpun sau să folosim un gel pentru mâini pe bază de alcool. 

De îndată ce masca devine umedă, trebuie înlocuită cu una nouă. Măștile chirurgicale nu trebuie să fie reutilizate. 

Pe lângă faptul că foarte mulți oameni nu știu să folosească măștile cum trebuie, unii experți sunt de părere că acestea ne pot da un sentiment fals de siguranță, care ne face mai puțin vigilenți și predispuși la infecție.

Mai există un motiv pentru care se recomandă folosirea măștilor numai dacă aveți neapărat nevoie: nu sunt destule pentru toată lumea, mai ales pentru cei care au cea mai mare nevoie de ele – și anume personalul medical din prima linie.

Asta e valabil nu doar pentru România. Mai toate țările din lume se confruntă cu probleme logistice care nu le permit să-și echipeze medicii și asistenții corespunzător. 

În Cehia, poți să primești o amendă în valoare de 360 de euro dacă nu porți o mască în public

Nu toți sunt însă de acord cu aceste recomandări. Direcțiile de sănătate publică din multe regiuni asiatice, inclusiv China, își încurajează toți cetățenii să poarte măști când sunt nevoiți să iasă din casă. Mai aproape de noi, în Cehia, autoritățile locale au luat măsuri relativ extreme față de celelalte țări europene, practic făcând purtarea măștilor in spațiile publice obligatorie

Cine nu poartă mască în public este amendat cu până la 360 de euro de către poliție, deși nu se ocupă nimeni să furnizeze astfel de măști cetățenilor. Drept răspuns, mulți cehi s-au apucat să-și fabrice singuri măști din bumbac, acasă.

Științific vorbind, sunt puține studii care demonstrează că purtarea măștilor duce la o scădere a ratei de infecție. Astfel de studii însă au fost limitate de numărul scăzut de participanți și de faptul că mulți dintre voluntari nu au purtat măștile după instrucțiuni.

Benjamin Cowling, un epidemiolog la Universitatea din Hong Kong, spune că s-a arătat măștile chirurgicale și măștile respiratorii N95, mai performante, ajută la prevenirea infecțiilor respiratorii în rândul personalului medical.

Nu are sens să ne imaginăm că măștile chirurgicale sunt foarte importante pentru personalul medical, dar apoi să zicem că nu sunt folositoare deloc publicului general.

Benjamin Cowling, pentru revista Science

Virusul SARS-CoV-2 responsabil pentru COVID-19 se răspândește preponderent prin contactul fizic, în momentul în care intrăm în contact cu fluidele respiratorii ale unui bolnav (salivă, mucus) și apoi ne atingem gura, nasul sau ochii. De exemplu, când un bolnav strănută sau tușește, picături de fluid respirator contaminate cu noul coronavirus ne-ar putea atinge.

Însă și atunci când oamenii vorbesc sau chiar respiră, aceste picături pot fi expulzate din corp. Iată de ce este așa de important să păstrăm întotdeauna distanța de cel puțin 1,5-2 metri față de celelalte persoane.

Când vor fi foarte multe cazuri raportate în țară și vor fi destule măști de cumpărat, probabil că recomandările se vor schimba 

În timp, când pandemia se va apropia de vârful său, măștile vor deveni probabil din ce în ce mai importante. Mulți care se îmbolnăvesc au simptome foarte ușoare, ca de răceală, sau chiar ajung să nu dezvolte simptome niciodată. 

În acele momente, ar fi bine ca toată lumea să se comporte responsabil, de parcă ar avea deja COVID-19 și ar putea să o răspândească. În acest caz, cu toții am putea să purtăm măști, astfel respectând, în principiu, recomandările OMS sau ale Ministerului Sănătății, chiar dacă nu suntem diagnosticați formal. 

LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea, bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.  

Foto: Eli Driu / Libertatea

 
 

Urmărește-ne pe Google News