Expunerea unei măști de protecție la radiațiile din cuptorul cu microunde sterilizează materialul și permite refolosirea acestei măști, a explicat fizicianul Silviu Gurlui la Digi24. Declarația a fost preluată și de Libertatea, în versiunea inițială a acestei știri.
Verificarea ulterioară arată însă că autoritățile din cel puțin două țări le cer insistent cetățenilor să nu facă așa ceva.
Mai multe departamente de pompieri din SUA și Canada au postat deja avertismente în care le-au cerut cetățenilor să nu încerce să își sterilizeze măștile în cuptorul cu microunde.
Mai exact, Departamentul de Pompieri din Colorado avertizează că:
- Nu există dovezi că microundele vor steriliza corect masca.
- O mască medicală se va degrada, astfel că nu va mai fi eficientă.
- Orice bucată de metal sau orice material produs de mâna omului va lua foc.
Pompierii din Las Vegas cer exact același lucru, ba chiar oferă exemple de incendii izbucnite în urma unor astfel de tentative.
Reports of fires starting across the country in microwave ovens after people put their face masks in them to sterilize them. Never put anything in a microwave oven that is not recommended on the packaging. That includes face masks. https://t.co/vYwpyKP6Ps
— Las Vegas FireRescue (@LasVegasFD) April 11, 2020
Un avertisment similar a venit și din partea Departamentului de Pompieri din Toronto, Canada.
”Încălzirea unei măști în cuptorul cu microunde, în încercarea de a o decontamina, aduce un risc potențial de incendiu și nu ar trebui făcută niciodată”, a avertizat șeful pompierilor din Ontario.
Cum se dezinfectează măștile?
Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA (CDC) a declarat pentru Reuters că ”spălarea unei măști textile în mașina de spălat o va curăța și steriliza în mod eficient”. Pe site-ul său, CDC recomandă cetățenilor să spele în mod frecvent măștile textile, cu apă fierbinte și detergent, la mașina de spălat, în funcție de frecvența folosirii acestora.
Cât despre măștile medicale, acestea sunt de unică folosință.
Institutul Naţional de Sănătate Publică din România a subliniat, într-un răspuns pentru Libertatea, că ”măştile chirurgicale sunt de unică folosinţă și că din studiile efectuate s-a remarcat că, la procesarea lor, materialul se deteriorează”.
CDC-ul american a oferit un set de recomandări pentru folosirea pe o perioadă mai extinsă a măștilor medicale, dar aceste recomandări depind în funcție de tipul de mască și sunt destinate strict cadrelor medicale.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro