Produsele apicole, fie ca e vorba de miere, ceara, polen, propolis sau laptisor de matca sunt veritabile medicamente. Dr. Ruxandra Constantina, specialistul revistei Tonica (Farmacia Ta Magazin) ne invata ca produsele naturale ale stupului au efect calmant, antiseptic, ajuta la digestie si la cicatrizarea plagilor cauzate de arsuri, dar pot fi utilizate si in prepararea unor vitalizante si a cosmeticelor.
Mierea e considerata un mijloc eficient pentru mentinerea unui ten frumos si proaspat. Mastile cosmetice cu miere, in amestecuri variate cu alte produse naturale (smantana, galbenus de ou, ulei), au proprietati emoliente si nutritive. De asemenea, mierea se foloseste la tratarea arsurilor pielii, pentru ca face sa dispara usturimea, impiedica formarea de basici si vindeca rapid.
Mierea de tei si mierea poliflora se folosesc ca sedativ pentru ameliorarea tusei, a insomniilor, dar si in bronsite.
Mierea de menta usureaza digestia si e indicata in afectiunile biliare si gastrointestinale.
Mierea de trifoi e diuretica, antidiareica si expectoranta.
Mierea de salcam e antiseptica, diuretica si antiinflamatoare, pentru caile respiratorii si pentru cele urinare.
Polenul. Cremele pentru ingrijirea fetei, pe baza de polen, revitalizeaza si catifeleaza tenul normal, dar si pe cele gras ori uscat. Pentru mastile cosmetice, extractul de polen poate fi amestecat cu galbenus sau albus de ou, drojdie de bere, miere sau sucuri de fructe.
Speciile de polen au mai multe insusiri terapeutice. Salcamul e calmant, papadia e diuretica, depurativa, usor laxativa, iar marul actioneaza benefic asupra miocardului, fiind un fortifiant general. Salvia actioneaza asupra functiilor digestive si poate contribui la reglarea menstrelor, cimbrisorul activeaza circulatia, este tonic si usor afrodiziac, iar teiul e calmant si sedativ.
Laptisorul de matca vindeca afectiuni ale stomacului, ficatului si tractului intestinal, ale cailor respiratorii, cicatrizeaza plagile cauzate de arsuri si ranile superficiale si trateaza boli ale pielii, ca seboreea sau acneea. Stimuleaza metabolismul celular, normalizeaza secretia glandelor sebacee si limiteaza imbatranirea pielii.