Biserica Catolică trebuie să fie un model de austeritate şi onestitate este deviza Papei Francisc, astfel încât intenționează să ia măsuri drastice în acest sens. Astfel, el ar putea restructura sau chiar închide Banca Vaticanului, potrivit unor surse de la Roma, decizia putând fi luată ca urmare a scandalurilor în care a fost implicată banca şi lipsei de transparenţă.
Instituția financiară a Vaticanului aduce o imagine negativă Pontificatului, așa că Francisc are în vedere și acest lucru. „Cu siguranţă dacă Papa vrea poate închide banca”, a afirmat un prelat, care a adăugat că viitorul băncii este o chestiune care îl preocupă pe Francisc.
Un alt oficial de la Vatican este de părere că banca va fi mai degrabă „restructurată puternic” decât închisă, însă nu exclude totuși această posibilitate. Banca administrează banii Vaticanului, instituţiilor catolice internaţionale, precum şi fondurile ordinelor religioase. „Va fi nevoie de timp pentru a schimba banca. Dar nu aş exclude nimic, nici chiar închiderea acesteia în viitor. Francisc face lucruri uimitoare în fiecare zi”, a spus el.
Cine este Papa Francisc?
Jorge Mario Bergoglio are 76 de ani şi este de origine argentiniană. Din 1998, Jorge Mario Bergoglio a fost Arhiepiscop de Buenos Aires, fiind numit cardinal în 2001.
Este vorba de primul papă care provine din afara Europei şi de primul iezuit care devine Suveran Pontif. În prima declaraţie pe care acesta a făcut-o de la balconul bazilicii Sfântul Petru, Francisc I i-a mulţumit predecesorului său, Benedict al XVI-lea.
„Cardinalii au venit să mă caute la capătul lumii”, a declarat noul Suveran Pontif, după care a rostit rugăciunea „Tatăl nostru” şi a binecuvântat mulţimea adunată în Piaţa San Pietro.
Francisc I a lansat un apel la „fraternitate” şi „prietenie” în cadrul Bisericii.
Francisc I este cel de-al 266-lea Suvern Pontif şi alegerea lui pune capăt celor patru săptămâni agitate, care au început odată cu anunţul-surpriză, din 11 februarie, privind retragerea Papei Benedict al XVI-lea la vârsta de 85 de ani.
Începând de marţi, cardinalii au fost izolaţi de restul lumii, rămânând fără telefoane mobile şi având interdicţia absolută să comunice cu cineva de afară. Ei au fost găzduiţi la reşedinţa Sfânta Marta, un fost ospiciu situat în spatele Bazilicii Sfântul Petru şi l-au ales pe noul Pontif după cinci runde de vot.
Mii de persoane se îndreaptă către Piaţa Sf. Petru, cu steaguri. Lumea se îmbrăţişează pe străzi şi strigă „Trăiască noul Papă!”
Potrivit presei italiene, Papa emerit, Joseph Ratzinger, retras la reşedinţa de vară de la Castel Gandolfo, la sud de Roma, a urmărit la postul de televiziune al Vaticanului transmisia ceremoniilor de la care a lipsit.