Cuprins:
Intrarea în Schengenul terestru
România intră oficial în spațiul Schengen terestru de la 1 ianuarie 2025, după ce țara noastră a intrat cu spațiul aerian și cel naval în 2024.
Intrarea în spațiul Schengen era un of mai vechi al țării noastre, pregătită din punct de vedere tehnic să adere încă din 2011, însă state ca Austria și Olanda s-au opus.
Odată cu intrare în Schengen vor deveni istorie cozile cu TIR-uri din vămi, însă nu sunt excluse reintroducerile temporare de controale la frontiere, așa cum face Germania.
De asemenea, va crește viteza exporturilor, ceea ce mai departe duce la o creștere economică mai mare.
Creșteri de taxe
Ordonanța-trenuleț, adoptată recent de noul Executiv, aduce cu sine și o serie de creșteri de taxe:
- „Taxa pe stâlp”, de 1,5% din valoarea activelor, a fost reintrodusă de către stat, după ce a mai fost în vigoare în perioada 2014-2016; Aceasta va intra în vigoare în decursul anului.
- Impozitul pe dividende crește de la 8% la 10%;
- Pragul pentru microîntreprinderi scade de la 500.000 de euro pe an la 250.000 de euro în acest an și la 100.000 de euro în 2026;
- Cresc accizele la carburanți, ceea ce înseamnă scumpirea cu 17 bani pe litru la benzină și 16 bani la motorină.
Dispar facilitățile fiscale
Facilitățile fiscale pentru IT-iști, constructori, agricultori și angajații din industria alimentară vor dispărea.
În acest moment, aceștia au scutiri fiscale pe venituri de până la 10.000 de lei brut.
Dacă angajatorii nu le compensează diferența, salariile categoriilor profesionale enumerate mai sus ar urma să scadă.
Plafonări la pensii și bugetari
Concomitent, „ordonanța-trenuleț” aduce cu sine o serie de măsuri de austeritate, în contextul în care România are nevoie de 250 de miliarde de lei în 2025 pentru acoperirea deficitului bugetar și rostogolirea datoriei:
- pensiile nu se mai indexează, la fel și pensiile speciale;
- pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor și șefilor de consilii județene au fost amânate din nou, până la 1 ianuarie 2026;
- salariile bugetarilor se plafonează la nivelul lunii noiembrie 2024;
- sporurile și primele se plafonează și ele;
- orele suplimentare lucrate de bugetari se vor compensa doar cu timp liber, nu cu bani;
- voucherele de vacanță vor fi condiționate de o coplată: dacă angajatul optează să achite 800 de lei, atunci va primi voucherul de 1.600 de lei;
- Angajările la stat se blochează;
- Studenții vor beneficia de reducerea cu 90% a cheltuielilor de transport doar pe ruta între localitatea de domiciliu și cea unde e facultatea, plus mijloacele de transport în comun;
- Subvenția pentru partide scade cu 25%.
Taxe locale mai mari
Alte măsuri urmează să intre în vigoare la date ulterioare:
- Cresc taxele locale pentru o serie de locuitori. Măsura a fost adoptată deja de doi ani, dar fiecare consiliu local își adoptă propriul buget. În București, de exemplu, autoritățile au propus deja majorarea taxelor locale de 10,4%, conform proiectului. Taxe locale sunt impozitele pe mașină și casă.
Scumpiri la energie și RCA
- Plafonarea prețurilor la energia electrică și la gaze expiră la 31 martie. De la 1 aprilie urmează plata de prețuri la nivelul pieței, ceea ce înseamnă majorări de peste 60% pentru cei cu cele mai mici tarife la electricitate.
- Plafonarea prețurilor la polițele RCA va expira la 31 martie 2025. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat în decembrie noile tarife de referință, iar acestea arată majorări de preț între 5% și 30%. Transportatorii au acuzat anterior Guvernul că plafonarea a fost fictivă, deoarece nu s-a făcut la un preț clar, ci la cel mai mic tarif al fiecărui asigurător din februarie 2023.
Libertatea a avertizat de mai multe ori asupra pericolului creșterii taxelor și a scumpirilor ce urmează în anul 2025, după avertismente repetate ale economiștilor.
musatm000 • 31.12.2024, 19:37
La multi ani Libertatea ! Fie ca anul 2025 sa ne aduca bunastare ,sanatate si pace sociala !
danutcornel • 31.12.2024, 17:43
pana de pasti vor fi alegeri anticipate!pe 10 ianuarie toata romania va fi in strada