Măsuri anticaniculă în București
Gabriela Firea a anunțat că vor fi instalate 20 de corturi anticaniculă, la care să poată apela persoanele care sunt afectate de temperaturile ridicate. Corturile anticaniculă vor fi amplasate în Piața Victoriei, Piața Romană (rondul de la ASE), Piața Universității (Spitalul Colțea și Facultatea de Arhitectură), Piața Unirii, Bulevarul Regina Maria, Piața Moghioroș, C.A Rosetti, Piața Iancului. De asemenea, vor fi amplasate 20 de containere anticaniculă.
Primarul Capitalei a cerut reprezentanților RATB să asigure cât mai puține mijloace de transport în comun fără aer condiționat, iar pentru acelea care nu sunt dotate cu aer condiționat, să fie găsite soluții pentru ca cei care călătoresc să nu fie afectați de căldură. De asemenea, Firea a solicitat ca timpul de așteptare în stații să scadă în această perioadă.
Firea s-a adresat și Poliției Locale, căreia i-a cerut să efectueze controale în piețe, pentru a vedea dacă alimentele sunt păstrate în condiții optime, frigiderele să funcționeze, iar alimentele să nu fie expirate.
Direcțiilor de asistență socială, Gabriela Firea le-a cerut să aibă grijă ca persoanele fără adăpost să fie în atenția lor.
Primarul Capitalei a cerut celor de la Apa Nova să asigure apa potabilă necesară populației, precum și menținerea în regim de urgență a fântânilor arteziene și a cișmelelor.
Cum să te protejezi de caniculă
1. Fă-ţi provizii: medicamente, alimente, băuturi nonalcoolice, astfel încât să nu fii nevoit să ieşi din casă pe căldură.
2. Organizează-ţi programul în aşa fel încât între 11:00 şi 15:00 să nu fii afară.
3. Dacă eşti nevoit să ieşi, totuşi, în acest interval, poartă haine uşoare, de culoare deschisă, din materiale naturale (de preferat bumbac), poartă pălărie şi ochelari de soare, aplică cremă de protecţie, bea multă apă şi mergi tot timpul pe la umbră.
4. Fă duş sau baie, cât mai des, iar dacă nu ai cum, stropeşte-te din când în când cu apă rece.
5. Bea multe lichide. Se recomandă un pahar la 20 de minute.
6. Stai în camera cea mai răcoroasă din casă.
7. Păstrează răcoarea în cameră cu ajutorul draperiilor de culoare deschisă sau al materialelor care reflectă soarele (atenţie, storurile din metal sau draperiile închise la culoare atrag căldura).
8. Lasă geamurile deschise doar pe timpul nopţii.
9. Verifică tot timpul rudele, prietenii sau vecinii în vârstă care sunt vulnerabili la căldură şi care nu pot avea bine grijă de ei înşişi.
Ce trebuie să mănânci pe caniculă
Supe calde. Lichidele fierbinţi te ajută mult mai bine să te răcoreşti în zilele caniculare, astfel că supele cu legume sunt excelente pe timpul verii.
Condimente. Ardeiul iute te face să transpiri şi porneşte mecanismul natural de reducere a temperaturii corpului. Probabil de aceea, chili, boiaua iute de ardei, ghimbirul, piperul şi alte condimente picante sunt populare în ţările tropicale, asiatice şi arabe.
Salate de fructe. Include în dieta ta fructe zemoase, ca pepene, cireşe, căpşune, nectarine, piersici, kiwi sau grepfrut. Toate te ajută să te hidratezi.
Ce trebuie să bei în zilele caniculare
Cum să prepari cele mai delicioase sucuri
Ceaiul fierbinte, aromat şi delicios, care este o sursă foarte bună de hidratare atunci când simţi nevoia să te răcoreşti. O combinaţie foarte bună este ceaiul de mentă cu miere şi puţină lămâie, care se poate bea atât cald, cât şi rece.
DE CE SĂ NU BEI CAFEA PE CANICULĂ
Ce boli poți să faci pe caniculă
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro