Începând de luni, școlile din New Delhi vor trece în online şi orice activitate în construcţii va fi sistată, în timp ce angajaţii publici vor lucra de acasă, a anunţat şeful guvernului din Delhi, Arvind Kejriwal, într-un comunicat de presă.
„Timp de o săptămână începând de luni şcolile nu vor mai funcţiona în format fizic, astfel încât copiii să nu mai respire aer poluat”, a spus el.
Totodată, agenţiile de stat vor lucra de acasă de săptămâna viitoare, iar cele private vor primi o notificare pentru a opta pentru această măsură când va posibil.
Măsura intervine după ce Curtea Supremă din India a cerut autorităţilor un plan pentru a controla criza aerului din capitala ţării, ai cărei indici de calitate a aerului au depăşit 400 pe scara AQI, utilizată pentru indexarea poluării, săptămână când a fost înregistrat şi un record de 500.
Pe scara AQI, valorile de peste 100 sunt considerate periculoase pentru copii, vârstnici şi persoane cu probleme respiratorii sau cardiace, iar cele de peste 300 sunt considerate periculoase pentru întreaga populaţie.
De asemenea, consiliul central de control al poluării (CPCB) a cerut vineri autorităţilor să fie „pregătite” pentru a lua măsuri de urgenţă în faţa nivelurilor grave de toxicitate a aerului.
De mai bine de o săptămână, poluarea aerului din capitala Indiei a ajuns la niveluri periculoase, din cauza artificiilor și petardelor lansate de oameni, în ciuda interdicției impuse de autorități, pentru a celebra Diwali, sărbătoarea cunoscută ca festivalul luminilor.
Delhi este deja cea mai poluată capitală din lume, din cauza emisiilor industriale, a celor provenite de la vehicule și a prafului, iar artificiile din timpul festivalului Diwali au contribuit și mai mult la înrăutățirea calității aerului.
Peste un milion de oameni mor anual în India, din cauza poluării. Potrivit experților, 22 dintre cele mai poluate 30 de oraşe din lume se află în India, iar New Delhi este cea mai poluată capitală de pe planetă.
Foto: Epa