Ministrul britanic de Interne, Amber Rudd, a propus Guvernului o diferenţiere între imigraţia calificată şi cea necalificată, iar măsurile îi vor afecta pe cetăţenii europeni care ar dori să vină în Regat, după divorţul de Uniunea Europeană, ce va începe la sfârșitul lunii martie 2017.
Imigranții europeni aflați deja în Marea Britanie nu vor fi afectați de ieșirea acestei țări din Uniunea Europeană, în schimb cei care vor veni în viitor nu se vor bucura de aceleași condiții. Imigranții calificați se pare că nu vor avea probleme și vor primi viza de lung sejur, însă pentru ceilalţi, imigranții necalificați, ar urma să se stabilească exact deficitul de forţă de muncă în domenii precum agricultura sau construcţii.
300.000 de români s-ar afla în Marea Britanie
Numărul noilor permise de muncă va fi limitat, iar documentele vor fi eliberate pe perioade temporare. Măsura îi neliniștește pe marii producători britanici din industria alimentară şi pe fermieri care se tem că, în aceste condiţii, ar putea rămâne cu legumele şi fructele neculese.
Doua agenţii de recrutare din Marea Britanie spun că de două luni nu găsesc lucrători est europeni pentru locuri de muncă sezoniere. Aceştia erau recrutaţi în special din România, Bulgaria şi Polonia.
Planul guvernului vizează reducerea imigraţiei sub nivelul de 100.000 de persoane anual şi revenirea la controlul asupra frontierelor Regatului, informează Daily Mail. Potrivit unor date neoficiale, peste 300.000 de români s-ar afla în Marea Britanie, mulţi fără a avea în regulă documentele de şedere.
Cu toate acestea, Uniunea Europeană ar putea să adopte și ea un regim similar pentru cetățenii britanici, pe baza principiului reciprocității.
Angela Merkel le-a luat apărarea românilor
Germania doreşte relaţii amicale cu Marea Britanie, însă spune că Londra se va bucura de un acces deplin la piaţa internă europeană doar dacă acceptă libera circulaţie a cetăţenilor UE.
„Dacă încep să fac concesii cu privire la libertatea de mişcare, atunci altă ţară va veni mâine şi va spune «nu vreau nici eu aşa de mulţi muncitori bulgari şi români»”, a declarat Angela Merkel.
Cancelarul german spune că, dacă se vor face concesii în domeniul liberei circulaţii a muncitorilor, acest lucru va crea un precedent periculos în Uniunea Europeană.