„Și Franța a declarat o stare de urgență și a suspendat Convenția Europenă pentru Drepturile Omului în baza articolului 15”, a declarat vicepremierul și purtătorul de cuvânt al Guvernului turc, Numan Kurtulmus, transmite hurriyetdailynews.com.
Citește și: Turcia e în stare de urgenţă în următoarele 3 luni. Anunţul făcut de Erdogan
„Declararea stării de urgență nu contravine Convenției Europene pentru Drepturile Omului”, a adăugat acesta, spunând că Turcia urmează să anunțe oficial, printr-o declarație, decizia sa de a suspenda Convenția Europeană pentru Drepturile Omului.
Ce prevede articolul 15 al Convenției Europene pentru Drepturile Omului
„În caz de război sau de alt pericol public ce amenință viața națiunii, orice înaltă parte contractantă poate lua măsuri care derogă de la obligațiile prevăzute de prezenta convenție, în măsura strică în care situația o cere și cu condiția ca aceste măsuri să nu fie în contradicție cu alte obligații care decurg din dreptul internațional”.
Anunțul vine la o zi după ce preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a dispus instituirea stării de urgenţă în Turcia, la nivel naţional, timp de cel puţin trei luni. Președintele turc a afirmat că starea de urgenţă este necesară „în vederea eliminării rapide a tuturor elementelor organizaţiei teroriste implicate în tentativa de lovitură” de stat. Potrivit Constituţiei turce, starea de urgenţă poate fi instituită pe o perioadă de până la şase luni.
Articolul 120 al Constituţiei prevede instituirea stării de urgenţă „într-un moment de gravă deteriorare a ordinii publice din cauza unor acte de violenţă”.
Pe timpul stării de urgență, președintele poate conduce țara prin decrete. Totodată, pot fi impuse interdicții de circulație, iar mitingurile și protestele pot fi interzice. În plus, forţele de securitate pot percheziţiona persoane, vehicule şi confisca potenţiale probe.
În urma tentativei de lovitură de stat, cel puțin 45.000 de persoane au fost arestate sau suspendate. Totodată, Erdogan a afirmat că Turcia ia în considerare o reintroducere a pedepsei cu moartea. „Voi aproba pedeapsa capitală, dacă trece de Parlament”, a spus el.
Turcia a abolit pedeapsa cu moartea în 2014, în cadrul unor reforme în vederea unei aderări la Uniunea Europeană. O asemenea măsură ar crea tensiuni suplimentare cu UE, în contextul în care negocierile de aderare au fost blocate o lungă perioadă de timp.