Într-o clădire de birouri din capitala Chinei, duminică, personalul de control COVID a introdus cutii cu perne și lenjerie de pat, prin intrarea prevăzută cu pază strictă, pentru angajații blocați înăuntru.
Clădirea din vestul orașului a fost încuiată și toți cei din interior au fost testați pentru COVID, după ce un angajat a fost depistat pozitiv pentru Omicron sâmbătă, devenind primul caz înregistrat în oraș cu varianta foarte transmisibilă.
Oamenii riscă să rămână blocați acolo pentru o perioadă lungă, în condițiile în care autoritățile iau toate măsurile pentru a se asigura că Jocurile Olimpice de iarnă, programate la Beijing între 4-20 februarie, se vor desfășura fără probleme.
Suspiciuni de răspândire comunitară cu Omicron în Beijing
Oficialii de la Beijing au intrat în alertă maximă de săptămâna trecută, după ce un focar de Omicron a fost depistat în Tianjin, un oraș-port important, aflat la doar 30 de minute de Beijing pe calea ferată de mare viteză. Focare au izbucnit și în alte două orașe aflate la câteva sute de kilometri.
Potrivit datelor colectate de oficiali, femeia din Beijing infectată cu Omicron nu a fost în contact cu niciun caz confirmat și nu a părăsit capitala în ultimele 14 zile, ceea ce ridică temeri că varianta s-ar putea răspândi deja în comunitate.
Apariția primul caz Omicron în Beijing are loc în cel mai rău moment posibil pentru oraș, care se pregătește să primească mii de sportivi pentru Jocurile Olimpice, inclusiv din țări în care Omicron se răspândește foarte puternic.
Riscul ca varianta să se răspândească în rândul populației locale, în afara așa-numitei sale „bule olimpice” – menită să țină participanții separați de publicul larg -, vine după ce autoritățile au avertizat asupra „presiunii duble a cazurilor interne și importate”.
Complexul rezidențial în care locuiește femeia confirmată cu Omicron se află la doar 15 minute de mers cu mașina de Parcul Olimpic. Întreaga comunitate a fost închisă de atunci, iar rezidenții sunt testați și autoritățile efectuează prelevarea de probe. Personalul CNN care a trecut cu mașina pe lângă complex în weekend a văzut bariere mari care împiedică pe oricine să intre sau să iasă.
Rezidenților acestui complex li se permite să iasă la plimbare, dar fără a părăsi limitele stabilite, spre deosebire de alte carantine mai stricte impuse în alte părți ale țării, unde oamenii au fost blocați în apartamente pentru lungi perioade.
Istoricul de călătorie al femeii a fost publicat în presa de stat, cu detalii ample despre oriunde a mers într-o perioadă de două săptămâni. Lista lungă include stații de metrou, băi publice, un supermarket, un centru comercial de lux și un magazin Dior, un restaurant celebru, un cinematograf, un salon de coafură, un loc de stand-up comedy și chiar un parc de schi.
Peste 16.000 de persoane care s-au aflat în acele locații au fost testate, toate rezultatele fiind negative până acum, au declarat luni autoritățile, iar orașul încă nu a raportat niciun caz suplimentar.
La o conferință de presă, autoritățile au ridicat posibilitatea ca femeia să fi contractat virusul după ce a manipulat corespondența internațională.
Oficialii chinezi au acuzat în mod repetat bunurile importate pentru cauzarea focarelor locale. Cu toate acestea, riscul de transmitere pe suprafețe a COVID este scăzut în comparație cu transmiterea prin aer, potrivit Centrelor americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC). Virusul moare „rapid” pe suprafețele poroase, dar poate persista mai mult timp pe suprafețele dure, de interior, a spus CDC anul trecut.