Veniturile la bugetul de stat sunt mai mici cu 4,7 miliarde de lei față de program doar în primul trimestru, iar diferența proiectată pentru întregul an este de 20 miliarde de lei.
La începutul lunii aprilie, ministrul PSD de finanțe, Adrian Câciu, a propus în ședința coaliției PSD-PNL-UDMR reducerea cheltuielilor bugetare cu 20 de miliarde de lei.
Potrivit surselor citate, Executivul pregătește o ordonanță cu măsuri pentru acoperirea găurii la buget, care va fi mai întâi discutată în coaliție și apoi trimisă în circuitul interministerial pentru avizare.
Printre măsurile discutate se numără:
- Înghețarea cheltuielilor de personal în toate instituțiile de stat la nivelul din 2022
Conducătorii autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, au obligația de a dispune măsurile necesare, astfel încât cheltuielile de personal efectuate în anul 2023, să nu depășească nivelul plăților din anul 2022 exclusiv sumele aferente titlurilor executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, majorate cu 5%.
- Înghețarea cheltuielilor de funcționare ale instituțiilor și companiilor de stat la nivelul din 2022
Conducătorii autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, au obligația de a dispune măsurile necesare, astfel încât cheltuielile cu bunurile și serviciile efectuate în anul 2023 să nu depășească prevederile bugetare aferente anului 2022.
- Se renunță la cumulul pensiei cu salariul la stat
O altă măsură se referă la interdicția de a cumula pensia cu salariul la firmele la care statul e acționar sau în sistemul public.
„Beneficiarii dreptului la pensie aparţinând atât sistemului public de pensii, cât şi sistemelor neintegrate sistemului public care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, potrivit legii, în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale nu pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate. Prevederile sunt aplicabile persoanelor care la data intrării în vigoare a Ordonanţei sunt pensionari cumularzi şi după data intrării în vigoare a prezentului articol devin pensionari cumularzi”, se arată în document.
- Interzicerea de achiziţii de autoturisme şi mobilier
Instituțiilor publice, inclusiv firmelor de stat, li se interzice cumpărarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, mobilier și aparatură birotică.
- Suspendarea angajării în firmele de stat
Ordonanţa mai prevede că în anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante. Prin derogare, funcţiile publice de conducere pot fi exercitate cu caracter temporar, fără obligativitatea organizării unor concursuri, cu notificarea prealabilă a Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici cu 5 zile înainte de dispunerea măsurii.
- Condiții suplimentare pentru angajații la stat care iau sporuri pentru că au doctorat
Sporul de 50% pentru doctorat se va acorda doar persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul în care şi-a luat acest doctorat.
Documentul integral privind economiile la buget pregătite de Guvern:
Foto: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Emilee • 22.04.2023, 09:04
Praf in ochi prostilor care inca mai au incredere in aceasta coalitie mamut . Miciuni . minciuni minciuni .