De câteva zile, reprezentanții IGP au declanșat pe mai toate canalele de informare o campanie de prevenire fără precedent menită să-i țină departe de acest joc morbid pe cei care ar putea fi cooptați, fără voia lor, în ”armata” de sinucigași condusă de la distanță, prin calculator. Cum miza este enormă – adică viețile puștilor atrași în capcana virtuală și forțați prin amenințări să se sinucidă -, polițiștii vor merge din școală în școală pentru a le explica elevilor riscurile uriașe la care se expun dacă intră în acest joc sinistru.
”În cadrul acestei campanii de prevenire aflată la început, polițiștii vor merge prin școli pentru a le explica copiilor ce înseamnă, de fapt, acest joc. Li se va spune adevărul, adică acela că ar putea plăti cu viața dacă sunt prinși în păienjenișul acestui joc controlat de la distanță de indivizi care urmăresc uciderea participanților la Balena Albastră. Dacă vom identifica situații în care copilul a fost deja racolat, vom implica și alte structuri judiciare, dar și specialiști în psihologie”, ne-au dezvăluit surse din cadrul IGP.
Măsuri împotriva jocului Balena Albastră. Ofițeri specializați în IT navighează sub acoperire pe internet
Mai mult, spun aceleași surse, în această perioadă specialiști în IT din cadrul Poliției Române ”bântuie” pe internet sub diverse identități pentru a încerca să se infiltreze în rețelele care racolează victime pentru jocul ”Balena Albastră”. În cazurile în care va exista certitudinea existenței unor infracțiuni, a unor tentative de racolare a victimelor ce ar putea fi împinse către sinucidere, specialiști care supraveghează internetul vor încerca să-i identifice și să-i blocheze pe respectivii indivizi care au lansat jocul în țări precum Republica Moldova, Rusia și, iată, România.
Campania lansată de Poliția Română a fost demarată după ce cinci elevi ai unei școli din Iași au ajuns la spital, după ce au executat una din provocările stupide ale jocului Balena Albastră. Jocul a fost creat de un tânăr în Rusia, țară unde deja peste 130 de tineri și-au luat viața, după îndeplinirea celor 50 de provocări. Campania de informare a Poliției Române este sprijinită și de Ministerul Educației, care a trimis o circulară directorilor școlilor, în care li s-a cerut să se autosesizeze în cazul în care observă schimbări în comportamentul elevilor.
Recomandările Poliției Române
„Există ţări în care jocurile accesate în mediul virtual au făcut victime. Deşi nu este un fenomen în România, vă recomandăm tuturor celor care sunteţi timoraţi sau ameninţaţi de „prietenii” din mediul virtual, să căutaţi sprijin la persoanele dragi sau la autorităţi. Aveţi mereu în atenţie cu cine interacţionaţi dumneavoastră sau cei dragi, pe reţele sociale sau pe alte forme de comunicare pe internet (e-mail, messenger, forumuri)! De asemenea, dacă în jurul dumneavoastră observaţi persoane care şi-au schimbat comportamentul în ultima perioadă, inclusiv în mediul online, anunţaţi autorităţile”, este mesajul Poliției Române.
„Fiţi prudenţi în a oferi persoanelor cunoscute pe Internet informaţii personale despre voi sau familie, cum ar fi: numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii personale, adresa, şcoala la care învaţaţi ori locul de muncă. Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar persoane pe care le şi cunoaşteţi în realitate. În cazul în care persoane cu care comunicaţi pe internet vă jignesc, ameninţă, vă transmit mesaje cu tentă sexuală sau poze cu conţinut pornografic, vă îndeamnă să consumaţi alcool ori droguri, ori vă provoacă să vă faceţi rău, anunţaţi apropiaţii şi faceţi o sesizare la Poliţie”, transmite Poliţia Română.