Situația cea mai dificilă se preconizează a fi, potrivit reprezentanților Guvernului, în zona Munteniei. Iar din această zonă, se așteaptă la efecte mai consistente în zonele și localitățile unde am fost deja probleme în urma inundațiilor de acum două săptămâni.
Opt județe vor fi cel mai afectate
”Din acest motiv în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Constanța și Tulcea solicit autorităților o atenție sporită.
Trebuie să aveți în vedere că topirea zăpezii va genera un debit mai mare inclusiv pe afluenții Dunării și trebuie să luați măsuri din timp, astfel încât să nu ajungeți în situații care ar putea pune în pericol viața oamenilor.
Înțeleg că în județele sub avertizarea de cod portocaliu au fost deja activate comitetele locale și județene pentru situații de urgență”, a declarat Carmen Dan, la începutul ședinței.
Bolnavii, gravidele și cei care fac dializă trebuie duși din timp la spital
”Suntem toți într-o fază de pregătire a intervenției și vreau să profitați de aceste ore rămase până la noapte pentru a analiza încă o dată riscurile asupra comunităților, care sunt zonele unde pot să apară blocaje și foarte important, evitarea expunerii persoanelor vulnerabile.
Nu ezitați să evacuați preventiv persoanele care au nevoie de îngrijiri medicale, femeile însărcinate, cei care trebuie să facă dializă sau sunt în alte situații ce impun aplicarea unui tratament la intervale regulate de timp, tratament ce nu poate fi amânat.
În mod normal nu ar trebui să fie o perioadă foarte îndelungată de vreme severă, dar nu aș vrea nici un moment să avem vieți omenești expuse pericolului”, a mai precizat demnitarul.
13.500 de angajați MAI vor fi pe teren
Din județele care nu se află sub cod portacaliu au fost direcționate, încă de ieri, către zonele care vor fi cele mai afectate, patru autoșenilate, trei autofreze, trei autospeciale de transport de mare capacitate și patru autospeciale de tractare. În total vor interveni 13.500 de angajați MAI – pompieri, jandarmi și polițiști.
”Un alt aspect important – la ultimul episod de iarnă care a vizat întreaga zona a balcanilor, au fost probleme și în Bulgaria și implicit au fost câteva zile în care circulația TIR-urilor a fost oprită temporar. Știți foarte bine că ulterior când s-a ridicat restricția s-au creat aglomerări în punctele de frontieră. Aș vrea să fiți în legătură permanentă cu autoritățile bulgare pentru a anunța din timp oamenii dacă se vor lua astfel de măsuri și acum”, a anunțat ministrul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro