Niciun loc din Slovacia nu este la fel de păzit ca spitalul din Banská Bystrica, unde se află șeful guvernului slovac. Poliția a creat un perimetru de securitate de câteva sute de metri în jurul clădirii, iar spațiul aerian este monitorizat. 

Serviciile de informații verifică pe oricine intră în incintă, inclusiv personalul medical.

„Nimeni nu știe cine a fost interesat de eliminarea premierului”

„Ne temem ca nu cumva premierul să fie intoxicat cu medicamente, cu alte cuvinte să fie otrăvit”, au declarat surse din serviciile de securitate.

„Trebuie acordată o atenție extraordinară siguranței premierului, nimeni nu știe ce se află în spatele tentativei de asasinat. Nimeni nu știe dacă nu cumva a fost cineva interesat de eliminarea prim- ministrului. Indiferent că a fost un grup sau un serviciu de informații”, a explicat, pentru Novy Čas, analistul de securitate Juraj Zábojník, fost șef al Oficiului Slovac pentru Protecția Oficialilor Constituționali.

Potrivit lui Zábojník, toate loturile de medicamente care îi sunt administrate lui Fico sunt înregistrate și verificate.

Teama de medicamente contrafăcute

„Sunt verificați inclusiv cei care furnizează medicamentele și de unde provin pastilele”, a explicat Zábojník, adăugând că „există o listă cu persoanele care au acces la medicamente, astfel încât posibile medicamente să treacă de filtru. Sunt incluși în echipa de securitate experți în domeniul medical”.

Nu este încă clar în ce aripă a spitalului se află Fico. Potrivit lui Zábojník, „ideal ar fi ca prim-ministrul să fie singur pe tot palierul, iar etajele de deasupra și de dedesubt să fie goale”.

Miercuri, 22 mai, a avut loc o reuniune a Consiliul de Securitate slovac, cu scopul principal de a rezuma toate informațiile serviciilor secrete și ale Poliției.

Chiar și după ce Meta a anunțat că a șters profilul atacatorului, se lucrează cu versiunea conform căreia atacatorul nu era un „lup singuratic”, a precizat ministrul de interne Matúš Šutaj Eštok.

„Starea prim-ministrului Robert Fico este stabilizată, dar rămâne gravă, corespunzătoare amplorii și gravității rănilor suferite”, a precizat vicepremierul și ministrul apărării Robert Kaliňák, adăugând că nu se pune problema ca pacientul să fie transferat la Bratislava.

Încadrarea faptei de care este acuzat Juraj Cintula ar putea fi schimbată

Trăgătorul Juraj Cintula a pledat vinovat în timpul interogatoriului de sâmbătă. El a fost luat în custodie și plasat în arest. Este acuzat de „tentativă de omor cu premeditare a unei persoane protejate” și riscă 25 de ani de închisoare sau detenție pe viață. Încadrarea faptei ar putea fi schimbată în infracțiunea de terorism, a declarat procurorul general Maroš Žilinka.

Robert Fico a fost împușcat miercuri, 15 mai, după ședința guvernamentală de la Handlova, la 200 de kilometri nord-est de Bratislava. Atacatorul este Juraj Cintula, un scriitor de 71 de ani din Levice, o localitate situată la 80 de kilometri de locul atacului.

Premierul slovac a fost operat imediat după tentativa de asasinat, la Banská Bystrica, intervenția chirurgicală durând 5 ore. Robert Fico a fost operat din nou, vineri. Premierul comunică și este conștient.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News