Măsurile vor intra în vigoare sâmbătă, 8 ianuarie, după adoptarea lor în ședința de Guvern și publicarea în Monitorul Oficial.
„Am făcut tot ce a fost posibil încât să asigurăm creșterea accesului la testare. Am definitivat cu CNSU forma contractului care va permite plata rapidă către medicii de familie a serviciilor legate de testare. Ele vor fi sub forma unui act adiţional la cel de vaccinare, pentru medicii de familie care vaccinează, sau unul separat, în cazul în care medicii de familie nu optează pentru vaccinare”, a anunțat Rafila.
Ministrul a mai precizat că a fost creată o listă cu 160 de centre de evaluare ambulatorie a pacienților cu forme medii de boală.
„Săptămâna viitoare va fi disponibilă o hartă interactivă cu toate centrele. Harta va include și toate centrele de testare care vor deveni operaționale la nivelul cabinetelor medicilor de familie”, a explicat Alexandru Rafila.
Centrele de evaluare sunt, de fapt, „ambulatorii integrate ale spitalelor. Ele există fizic acum, dar nu au fost folosite în acest scop în perioada anterioară. Este important ca pacienții să meargă în aceste centre. Este personalul medical din unitățile respective. Nu vor fi plătiți extra. Serviciile vor fi decontate”, a explicat Rafila.
Totodată, ministrul a anunțat că miercuri, Comisia de Boli Infecţioase a definitivat un necesar al medicamentelor antivirale inovative, de care vor „beneficia pacienții aflați la risc, cu comorbidități”, în primele zile de boală.
„Ele nu sunt necesare pentru toate persoanele infectate, pentru că medicaţia antivirală trebuie utilizată cu prudenţă şi numai după un anumit algoritm de investigaţii care se adresează pacienţilor care îl pot primi pentru că medicaţia antivirală este cu un grad de toxicitate destul de important şi atunci trebuie pacientul evaluat înainte”, a mai precizat ministrul.
Nu există niciun fel de impunere a utilizării unor măști scumpe. Masca medicală cu 3 straturi este recomandată, dar cine dorește poate să utilizeze și alte tipuri de măști, FFP2, cu un grad mai înalt de filtrare. Nu există niciun fel de impunere, ci trecerea de la masca textilă către uniformizarea utilizării măștilor medicinale. Este vorba de o perioadă limitată de timp de utilizare a acestor măști, acolo unde există interacțiune cu mai multe persoane.
Alexandru Rafila:
Întrebat ce ar putea păți cei care poartă în continuare măști textile sau de plastic, Alexandru Rafila a răspuns: „Nu ne-am gândit. E același lucru ca atunci când nu porți mască. E o chestiune de bun simț. O să ne gândim dacă e cazul să existe o precizare legată de utilizarea altor tipuri de măști”.
Referindu-se la impunerea certificatului verde la locul de muncă, ministrul sănătății a precizat că „dacă se aprobă acum și intră în vigoare peste 3 săptămâni probabil că atunci vom fi pe vârful valului. Dacă nu există posibilitatea operaționalizării lui în perioada imediat următoare, probabil că odată cu trecerea timpului, efectul unei astfel de decizii va scădea impactul”.
De asemenea, Alexandru Rafila a reiterat că numărul de cazuri estimate pentru valul 5 este între 800.000 și un milion.
„Problema noastră nu este a numărului de cazuri în sine, ci numărul de cazuri foarte mare poate pune în pericol funcționarea unor sisteme critice. Inclusiv reducerea perioadei de carantină și izolare ține cont de acest lucru. Ceea ce ne interesează este să reducem cazurile grave și decesele. Pentru asta organizăm sistemul de sănătate, astfel încât oamenii să se adreseze cât mai rapid serviciilor de sănătate, să poată să fie evaluați și tratați cu medicație antivirală”, a mai spus ministrul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro