„Sistemul sanitar are păcate vechi, de 30 de ani. Mai ieri am avut infecții nosocomiale, azi vorbim despre incendii și pandemie. Nu se știe ce altă grozăvie va veni peste noi mâine”, a spus ministrul sănătății, în conferința de presă în care a anunțat măsurile care urmează să fie implementate în sănătate.
Printre acestea se numără și un fond care urmează să fie alimentat din bani europeni, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și bani de la bugetul de stat.
„Avem la dispoziție bani europeni, prin PNRR, avem bani din buget. Ne vom asigura că vor fi folosiți prioritar pentru îmbunătățirea urgentă a infrastructurii de siguranță în spitale. Ne referim la securitatea la incendiu, la cutremure și nu în ultimul rând, la unul dintre marii criminali în sistemul sanitar din România: infecțiile nosocomiale”, a explicat ministrul sănătății.
După conferință, pe pagina de Facebook a ministrului au fost prezentate cele patru măsuri.
„1. Măsuri pentru siguranță la incendiu în fiecare spital
Măsurile vor fi stabilite săptămâna viitoare, împreună cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și vom verifica regulat implementarea lor.
2. Fond Național pentru Siguranța Pacienților în Spitale
Fondul va permite spitalelor investiții urgente pentru securitatea la incendiu, la cutremur și prevenirea infecțiilor nosocomiale.
3. Serviciu de informare pentru aparținători în spitalele COVID-19
Va fi introdus un serviciu telefonic de informare pentru ca rudele pacienților internați cu COVID-19 să poată suna și să obțină informații despre situația acestora.
4. Reducerea prin vaccinare a numărului de infectări grave COVID-19
Schimbăm strategia de vaccinare, ca să avem mai puțini oameni în spitale. 85% din decese sunt înregistrate la persoanele peste 65 de ani.
De aceea, programările noi din luna februarie vor fi deschise numai pentru categoriile la risc:
– persoanele peste 65 de ani
– bolnavii cronici
– persoanele cu grad de handicap, imobilizate, imunodeprimate, însoțitorii lor și cele care locuiesc în același domiciliu
– persoanele fără adăpost.
Persoanele deja programate se vor vaccina conform planificării. Lucrătorii din domenii esențiale nu vor putea face programări noi pe durata lunii februarie”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro