Executivul european a adoptat, miercuri, 13 octombrie, „Comunicarea privind prețurile la energie”, un set de măsuri pe care statele membre le pot lua pentru atenuarea impactului creșterii prețurilor la energie asupra consumatorilor vulnerabili și a întreprinderilor mici.

Comisia estimează, într-un comunicat, că prețurile vor rămâne ridicate pe tot parcursul iernii.

Printre măsurile pe termen scurt recomandate de Comisia Europeană se numără sprijinul de urgență pentru venituri acordat consumatorilor casnici, ajutoare de stat pentru întreprinderi și reduceri specifice în materie de taxe și impozite.

Executivul european anunță că va sprijini, totodată, „investițiile în energia din surse regenerabile și în eficiența energetică; va examina posibilele măsuri privind stocarea energiei și achiziționarea de rezerve de gaze naturale și va evalua actuala organizare a pieței energiei electrice”.

Cu ocazia prezentării setului de măsuri, comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat că statele membre vor fi ajutate de Comisie „să ia măsuri imediate pentru a reduce impactul acestei creșteri asupra gospodăriilor și a întreprinderilor în această iarnă”.

În același timp, identificăm alte măsuri pe termen mediu pentru a ne asigura că sistemul nostru energetic este mai rezilient și mai flexibil pentru a face față eventualelor volatilități cu care ne-am putea confrunta în viitor, pe parcursul tranziției.

Kadri Simson, comisar european pentru energie:

Iată măsurile propuse statelor membre de Comisia Europeană:

  • acordarea de sprijin de urgență consumatorilor afectați de sărăcie, de exemplu prin bonuri valorice sau plata parțială a facturilor, care pot fi acoperite din veniturile obținute din vânzarea de certificate de emisii
  • autorizarea reportării temporare a scadenței facturilor
  • luarea unor măsuri de protecție pentru evitarea deconectării de la rețea
  • reduceri temporare ale taxelor și impozitelor pentru gospodăriile vulnerabile
  • acordarea de ajutoare întreprinderilor sau industriilor, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat
  • consolidarea razei de acțiune internaționale în domeniul energiei pentru a asigura transparența, lichiditatea și flexibilitatea piețelor internaționale
  • investigarea eventualelor comportamente anticoncurențiale pe piața energiei și însărcinarea Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) să consolideze monitorizarea evoluțiilor de pe piața carbonului
  • facilitarea unui acces mai larg la contractele de achiziție de energie din surse regenerabile și sprijinirea acestora prin măsuri de însoțire.

Aceste măsuri ar trebui să poată fi ajustate cu ușurință în primăvară, când se preconizează că situația se va stabiliza. Nu ar trebui ca tranziția pe termen lung și investițiile în surse de energie mai curate să aibă de suferit.

Comunicatul Comisiei Europene:

Ce măsuri a luat deja România

Cadrul juridic existent permite statelor să ia măsuri în domeniu.

România a anunțat deja o subvenție de 21 de bani pe fiecare kWh de energie electrică consumat și o compensare de 25% din facturile la gaze.

Acestea sunt destinate consumatorilor casnici și se aplică numai celor care se încadrează în anumite plaje de consum.

Concomitent, premierul demis Florin Cîțu a anunțat că intenționează să plafoneze prețurile la energie și gaze.

Premierul desemnat Dacian Cioloș a anunțat că susține reducerea TVA de la 19% la 5% la energie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News