După două luni de carantină naţională, Italia a ridicat începând cu 4 mai mai multe restricţii pentru cetăţeni.
Oamenii au voie acum să folosească parcurile, să facă exerciții, să călătorească în propriile regiuni și să-şi viziteze rudele.
S-au redeschis mai multe activităţi economice, iar 2,7 milioane de italieni s-au reîntors la muncă. Dintre aceştia, cel puţin 15% folosesc mijloacele de transport în comun, iar autorităţile au luat deja măsuri pentru respectarea regulilor de distanţare socială.
În majoritatea oraşelor din Peninsulă, este obligatorie
purtarea măştii în autobuze, tramvaie sau metrou, iar călătorii trebuie să
păstreze o distanţă de un metru între ei.
Pentru a-i ajuta pe aceştia să estimeze corect distanţa,
autorităţile au lipit autocolante pe jos în mijloacele de transport. De
asemenea, locurile pe scaune sunt limitate, păstrându-se două scaune libere
între pasageri.
Mai multe măsuri s-au luat în gări, acolo unde li se ia temperatura călătorilor înainte să se urce în tren, iar angajaţii îi îndrumă pe aceştia să urmeze o anumită rută pentru a ajunge în vagoane.
Franţa încă nu a relaxat măsurile luate pentru răspândirea coronavirusului, dar se pregăteşte pentru acest moment.
Şi aici s-au lipit autocolante în mijloacele de transport în
comun sau în staţii. Diferenţa faţă de Italia este că în Paris trebuie păstrat
un singur scaun liber între călători.
Ce se va întâmpla la noi
Şi în România se vor ridica mai multe restricţii începând cu data de 15 mai, dar autorităţile nu au anunţat nimic oficial în privinţa transportului în comun. Singurul lucru care se ştie sigur este că pasagerii vor fi obligaţi să poarte măşti de protecţie.
Gabriela Firea a anunţat într-o emisiune TV care ar putea fi măsurile luate pentru respectarea regulilor de distanţare socială în autobute, tramvaie sau troilebuzele din Bucureşti.
Este normal să nu se accepte aglomerarea și este imperios necesar să se urmărească zonele și rutele care tind să se aglomereze pentru a se suplimenta în acea zonă. Firesc ar fi să fie călătorii pe scaune și un rând în picioare, dar nu mai mult, și la distanță.
Gabriela Firea, primar Bucureşti:
Şi Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit zilele trecute despre cum se va circula cu transportul în comun după 15 mai.
Când folosim mijlocul de transport în comun, trebuie să folosim masca. Dacă nu ai mască, șoferul autobuzului să nu te lase să urci. Așa este normal. Una dintre soluțiile pentru evitarea aglomerației la metrou este să crească numărul mijloacelor de transport. E posibil să intrăm la metrou pe rând.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență:
Metrorex, societatea care operează infrastructura de metrou din Capitală, nu a comunicat nimic până în prezent. Libertatea a făcut o solicitare în acest sens acum două zile, dar nu a primit niciun răspuns.