Autoritățile au precizat cum vor fi folosite scannerele termice pentru prevenirea infecțiilor cu coronavirus, după epidemia din China.

Principalele declarații ale profesorului Alexandru Rafila,şeful Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”:

  • În China evoluează rapid, dar acest lucru se datorează măsurilor de testare extinse care se pot face acolo, cifrele globale nu s-au schimbat, sunt 80 de decese, mortalitate între 2 si 4%, 20% din infecții sunt cazuri grave. În restul lumii sunt persoane care au călătorit sau au intrat în contact cu bolnavi din China.
  • Din cele prezentate până acum sunt 51 de persoane vindecate, majoritatea s-au vindecat și fără a fi diagnosticat cu tratament simptomatic. Nu numai chinezii se îmbolnăvesc, receptivitatea este generală.
  • Grupul de instrumentiști din Mioveni nu trebuie tratat diferit, sunt oameni sănătoși, nu se pot face proceduri speciale, Ambasada din China ne-a dat informații clare, nu prezintă nici un fel de simptome.
  • Măsurile din România sunt operaționale în mare parte.
  • Se implementează măsurile recomandate de OMS, nu există măsuri speciale în România.
  • Mortalitatea la coronavirus este de 2-4%, aproape la fel ca la gripă, riscul e să devină mai patogen, mai transmisibil.
  • Nu există epidemie de gripă deocamdată, există intensificări ale virusului gripal în București și Brașov, sunt chiar mai puțin cu 20% față de anul trecut, e de așteptat să crească în următoarele săptămâni mai ales că acoperirea cu vaccinare s-a făcut sub recomandările IMS.
Meci pierdut de Mario Iorgulescu în instanţă: Judecătoria Sectorului 3 i-a respins revizuirea condamnării care îl ţine pe lista fugarilor căutaţi de poliţie
Recomandări
Meci pierdut de Mario Iorgulescu în instanţă: Judecătoria Sectorului 3 i-a respins revizuirea condamnării care îl ţine pe lista fugarilor căutaţi de poliţie

Principalele declarații ale lui Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”:

  • 70% sunt cazuri ușoare. În primele 2-3 zile pacientul dezvoltă pneumonie fără febră, schimbă datele problemei cu privire la monitorizare. Din analiza hărții, China e mare, are spre 2 miliarde de oameni, centrul este în Wuhan. Riscul ca un asemenea caz să ajungă în România este mic.
  • La Matei Balș sunt toate disponibilitățile pentru a diagnostica și trata asemenea cazuri. În toate spitalele infecțioase există asemenea medicații, eu sper să nu fie cazuri.
  • Carantina este o atitudine extremă, să ai 11 milioane de locuitori și să înalți un gard e mai greu (în Wuhan). Se urmărește dacă apar cazuri în alte zone, dar situația este stabilă. ne așteptăm să intre în țară persoane sănătoase, sau aparent sănătoase.
Streinu Cercel: „Urmărim orice persoană care intră în țară și a avut legături în China”. Ministerul Sănătății, noi date despre coronavirus
Adrian Streinu Cercel
  • Noi urmărim orice persoană care intră în țară și a avut legături în China, în ultimele 14 zile. Ce e peste iese din discuție.
  • Nu există teste rapide pentru coronavirus. Lumea nu e speriată de coronavirus, ci de gripă. Să se sperie prin martie aprilie, și să-și facă vaccinul pentru sezonul din octombrie.
  • 1.592 de persoane au venit la Matei Balș cu gripă, peste 600 aveau gripă.
  • Nu se pune problema de locuri, paturi de spital, ci de identificarea primului caz, unul, nu 100. Primul caz va fi dirijat la Matei Balș. Eu presupun că nu vom avea, fiecare caz va fi discutat în mod special și in funcție de criteriile epidemiologice vor fi luate măsuri. Pasagerii vor fi preluați, vor fi completa un chestionar, cei care au simptome respiratorii vor fi preluați și consultați la Matei Balș. Căpitanul aeronavei îi va întreba înainte dacă au simptome. dacă atenționează turnul de control procedura e să fie tras avionul pe o postă laterală, debarcați pasagerii imediat și vine unitatea medicală a aeroportului și îl direcționează la Matei Balș. NU va fi ținut la sol avionul.
  • Deocamdată nu există risc pentru personalul ambulanței, vor purta măști.
  • Nu trebuie să punem drobul de sare deasupra capului.
  • Febra apare după 20-48 de ore, temperatură 39-40 de grade la coronavirus.
Motivarea deciziei CCR în cazul Diana Șoșoacă, prin care i s-a interzis candidatura la președinție: „Luările de poziție oficiale amenință ordinea constituțională”
Recomandări
Motivarea deciziei CCR în cazul Diana Șoșoacă, prin care i s-a interzis candidatura la președinție: „Luările de poziție oficiale amenință ordinea constituțională”

Principalele declarații ale lui Victor Costache, ministrul Sănătății:

  • Pregătim campania de vaccinare pentru gripă mi-aș dori ca în sezonul următor să avem cifre și mai mici, avem un prim eveniment la sfârșitul lui februarie, și pe 17 martie. Acum câteva zile s-a creat pe aeroporturile internaționale o linie specială pentru pasagerii care vin din china, știm și localizarea lor în România, primesc formulare speciale și sunt instruiți să sune la 112.
  • Personal am vizitat unitățile BS4 de la Matei Balș, mai sunt altele la București, Iași Tg. Mureș, Sibiu, identificam un centru suplimentar la Oradea. Vorbeam de un scenariu mult mai grav, e important ca primele 10 cazuri dacă le vom avea să fie tratate la București. Azi vin reactivii din Franța pentru depistarea virusului, de săptămâna viitoare vrem ca și unitățile sanitare din țară să le primească.
  • Ansamblul din Mioveni, am luat posibilitatea să-i trecem în concediu medical, sunt și elevi, am luat legătura cu Ministerul Educației și al Muncii.
  • E important să avem pe 2-3 aeroporturi câteva termoscannere, nu ne vom confrunta anii viitori numai cu acest tip de virus, sunt utile.
  • Coronavirusul are un comportament atipic, scannerele sunt utile și pe viitor.
  • Vom trimite o echipă de control a MS, chiar ne dorim să împrospătăm managementul național – (există informația că într-un spital se percepe o taxă de acces de 10 lei aparținătorilor).
  • Suntem într-o situație catastrofică a sistemului sanitar, mai ales din cauza îngrădirii pacientului- despre cedarea unor servicii de sănătate de la stat către privat. Este vorba despre o adaptare firească a unei legislații din 2014, acordarea de servicii medicale integrate, ne gândim și la copiii bolnavi de autism, pentru plata logopedului și a serviciilor medicale, aveam situația aberantă în care se decontau cheltuielile pentru pacientele bolnave de cancer doar pentru un singur sân. Avem din ce în ce mai multe cazuri de autism este o corelare a acestei afecțiuni cu timpul petrecut de părinți cu copiii la vârste fragede, trebuie să creștem capacitatea de tratament.
  • În programele naționale de sănătate este interzisă coplata, la radioterapie nu se plătește, dacă există cazuri trebuie reclamate la Casa de Sănătate.
  • Existau cazuri de pacienți amputați care mergeau lunar la medic să vadă dacă nu le-a crescut piciorul. Aceste cazuri aberante vor fi scoase din legea 90.
„Coaliția de guvernare cu PSD se oprește aici”, anunță Nicolae Ciucă, dar miniștrii partidului rămân în Guvern
Recomandări
„Coaliția de guvernare cu PSD se oprește aici”, anunță Nicolae Ciucă, dar miniștrii partidului rămân în Guvern

Principalele declarații ale Monicăi Anisie, ministrul Educației:

  • MEC a transmis către toate inspectoratele școlare și unitățile de învățământ o notă, solicităm să monitorizeze cazurile de infecții respiratorii sau gripă. la acest moment pe teritoriul României nu există nici un caz semnalat (coronavirusul). Situația trebuie transmisă zilnic până la 10. La acest moment sunt închise două școli din București una din Sibiu, afectați 763 elevi.
  • Am solictat inspectorilor școlari să facă fiecare unitate să facă solicitări pentru Primării să fie dotați cu dezinfectanți, să aibă apă. Sunt lucruri strict ce țin administrarea consiliilor locale.
  • Nu școala angajează medicul sau asistentul medical, doar aceștia pot face triajul elevilor, nu cadrele didactice.

Ce măsuri a luat până acum Ministerul Sănătății, împotriva pătrunderii coronavirusului în România

• Instalarea de scannere termice pe fluxurile de pasageri pentru detectarea pasagerilor a căror temperatură corporală este ≥ 38. Implementarea acestei măsuri se va decide, luni, 27.01.2020, cu toți factorii decizionali.

• Asigurarea distribuirii de pliante de informare pentru aeroporturi (pregătite de INSP – CNSCBT la porțile îmbarcare/sosire, control pașapoarte, zone de așteptare etc.)

• Expunerea la loc vizibil pe fluxurile de pasageri a unor afișe informative (pregătite de INSP – CNSCBT la porțile îmbarcare/sosire, control pașapoarte, zone de așteptare etc.);

• Asigurarea permanenței de asistență medicală (24/24 – 7/7), în cadrul cabinetelor medicale din aeroporturi, către care vor fi îndrumați pasagerii ce prezintă simptomatologie respiratorie/febră;

• Asigurarea cabinetelor medicale din incinta aeroporturilor cu cantități suficiente de materiale de protecție pentru personal (măști și mănuși, precum și cu dezinfectanți pentru mâini și suprafețe;

• Asigurarea personalului aeroporturilor care vine în contact nemijlocit cu pasagerii, cu cantități suficiente de materiale de protecție (măști și mănuși), precum și cu dezinfectanți pentru măini și suprafețe.

2. Pentru măsuri în unitățile sanitare:

• Redactarea definiției de caz conform recomandării OMS și informarea medicilor de familie a Unităților de Primiri Urgențe, precum și a tuturor unităților spitalicești;

• Unitățile medicale desemnate să preia cazurile sunt spitalele de boli infecțioase din Iași, Timișoara, Constanța, Cluj, iar în București – INBI ”Matei Balș”și SCBIT ”Victor Babeș”);

• Redactarea unui chestionar în baza căruia, în urma aplicării definiției de caz, pacientul să poată fi îndrumat către o unitate sanitară, secție sau spital de boli infecțioase. Pacienții suspecți vor fi izolați în condițiile necesare pentru bolile infecțioase cu transmitere aerogenă și cu respectarea precauțiunilor universale;

• Personalul din toate UPU/CPU/camere de gardă vor avea obligația ca pe tot parcursul serviciului să poarte echipament de protecție specific (mască și mănuși);

• Unitățile sanitare au obligația să asigure personalului substanțele dezinfectante pentru mâini și pentru suprafețe în cantități suficiente;

• Primele cazuri suspecte vor fi dirijate către INBI ”Matei Balș”, unde vor fi izolate pentru asistență de specialitate (izolare, diagnosticare și tratament);

• INBI ”Matei Balș” va redacta protocolul de diagnostic și tratament care va fi pus la dispoziția centrelor nominalizate.

3. Capacitatea de identificare și diagnosticare rapidă a cazurilor – implementat prin Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș”, care a achiziționat testele de diagnostic recomandate de OMS, pentru spitalele de boli infecțioase din Iași, Timișoara, Constanța, Cluj și București.

4. S-au precizat atribuțiile Institutului Național de Sănătate Publică, după cum urmează:

– Transmiterea definițiilor de caz către DSP și SNMF;

– Postarea pe site-ul și pagina de FB a sfaturilor pentru călători;

– Informarea MAE pentru alerta de călătorie către zonele afectate;

– În funcție de evoluția situației va updata toate alertele de călătorie și eventualele modificări ale definiției de caz;

– INSP prin CNSCBT va implementa metodologia de raportare imediată pe fișe de raportare, precum și telefonic pentru toate cazurile suspecte și va implementa metodologia de raportare imediată a rezultatelor de laborator;

– Odată cu apariția primelor cazuri suspecte se activează linia de gardă 24 / 24, 7 / 7.

5. Difuzarea zilnică a unui buletin informativ pentru public, de către comitetul interministerial, unde se vor comunica informații noi cu privire la evoluția potențialelor infecții cu noul coronavirus, cât și eventualele măsuri dispuse, dar și recomandări din partea organizațiilor internaționale.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Vitamina D e cea care stabilește legăturile în complicatul sistem imunitar. Ce înseamnă doza „de atac”
Știrileprotv.ro
Vitamina D e cea care stabilește legăturile în complicatul sistem imunitar. Ce înseamnă doza „de atac”
Cum arată și cu ce se ocupă Cristina, fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. După divorț, medicul a început relația cu Monica Bârlădeanu: „Viața noastră a fost foarte afectată de...”
Viva.ro
Cum arată și cu ce se ocupă Cristina, fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. După divorț, medicul a început relația cu Monica Bârlădeanu: „Viața noastră a fost foarte afectată de...”
Toate pozele de la nunta Monica Bîrlădeanu. Ploaie de vedete, ținute de Oscar, meniu opulent, lux și eleganță, la Palat. Actrița și medicul, în imagini rare
Libertateapentrufemei.ro
Toate pozele de la nunta Monica Bîrlădeanu. Ploaie de vedete, ținute de Oscar, meniu opulent, lux și eleganță, la Palat. Actrița și medicul, în imagini rare
Leguma de sezon care te poate băga direct în spital. E otrăvitoare și letală pentru om. Medicul Tudor Ciuhodaru: „Nu vă jucați cu așa ceva”
FANATIK.RO
Leguma de sezon care te poate băga direct în spital. E otrăvitoare și letală pentru om. Medicul Tudor Ciuhodaru: „Nu vă jucați cu așa ceva”
Ianis Hagi, descris într-un singur cuvânt de scoțieni după ce a fost înger și demon pentru Rangers
GSP.RO
Ianis Hagi, descris într-un singur cuvânt de scoțieni după ce a fost înger și demon pentru Rangers
Fabrica din România care oferă salarii compensatorii pentru angajații săi. Compania vrea ca 800 de oameni să-și dea demisia până la sfârşitul anului
FANATIK.RO
Fabrica din România care oferă salarii compensatorii pentru angajații săi. Compania vrea ca 800 de oameni să-și dea demisia până la sfârşitul anului
Val de mesaje pentru Anca Țurcașiu, după ce artista a publicat primele poze cu nepoțica ei / FOTO 'Ce oameni simpli… parcul Moghioroș, să vă bucurați de minune!'
Unica.ro
Val de mesaje pentru Anca Țurcașiu, după ce artista a publicat primele poze cu nepoțica ei / FOTO 'Ce oameni simpli… parcul Moghioroș, să vă bucurați de minune!'
AJUTOR de încălzire pentru PENSIONARI. Cum se acordă BANII pentru PLATA FACTURILOR sau achiziția de LEMNE DE FOC
Financiarul.ro
AJUTOR de încălzire pentru PENSIONARI. Cum se acordă BANII pentru PLATA FACTURILOR sau achiziția de LEMNE DE FOC
Câţi bani dă pe chirie un student venit în Bucureşti: "Studio. În Cişmigiu, să fiu aproape de universitate"
Observatornews.ro
Câţi bani dă pe chirie un student venit în Bucureşti: "Studio. În Cişmigiu, să fiu aproape de universitate"
Horoscop 8 octombrie 2024. Racii trebuie să evalueze cu mai multă atenție gândurile negre, mai ales pe cele care le strică dispoziția
HOROSCOP
Horoscop 8 octombrie 2024. Racii trebuie să evalueze cu mai multă atenție gândurile negre, mai ales pe cele care le strică dispoziția

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI