Sunt primele măsuri luate în România pentru protejarea fermierilor locali, de când a izbucnit scandalul cerealelor ieftine din Ucraina. Vineri, 21 aprilie, în timpul întâlnirii celor doi la București, vor fi discutate și altele.
Ministrul Agriculturii a transmis părţii ucrainene solicitarea de a identifica rapid soluţii pentru restricţionarea exporturilor de cereale către România. Mai exact, a explicat el ulterior transmiterii acestui comunicat, i-a cerut omologului ucrainean „să folosească toate mijloacele pe care le are la dispoziție pentru ca agenții economici din Ucraina să reducă exportul de cereale și plante oleaginoase către România, dirijând exportul pentru culoarele de tranzit”. Acest aspect se va afla, cel mai probabil, pe agenda discuțiilor de vineri.
În privința controalelor din vămi, Ministerul Agriculturii a transmis că aceste vor fi făcute pentru a verifica nivelul de pesticide, iar „Decizia a fost luată având în vedere că într-o altă țară europeană au fost descoperite niveluri de pesticide peste limita admisă în UE” la produsele importate din Ucraina.
Cum a izbucnit scandalul cerealelor ucrainene
Cerealele din Ucraina sunt mai ieftine decât cele produse local în blocul comunitar, deoarece UE a eliminat taxele vamale după invazia rusă.
Criza s-a declanșat după ce cerealele din Ucraina au inundat piețele din Polonia, România şi alte ţări din UE care trebuiau să fie doar rute de tranzit către Africa şi Orientul Mijlociu, afectând fermierii locali.
Polonia, Ungaria şi Slovacia au interzis zilele trecute importurile de cereale din Ucraina, în încercarea de a-şi proteja pieţele de un aflux de cereale ieftine, iar Bulgaria a anunțat miercuri o interdicție temporară asupra importurilor de cereale din Ucraina, din aceleași considerente.
În România, PSD a cerut suspendarea importurilor de cereale.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
dabaca2020 • 20.04.2023, 14:48
Foarte interesanta problema ! Cereale ieftine , dar pretul produsului finit ,este tot mare !! Grau ieftin==pret paine mare ,sau kg de carne si mai mare , etc , Ciudata afacere ptr viata romanilor ! Cred ca fermierii nostri ,nu prea le iese profitul pentru ca pretul motorina este mare, salariul lucratorului trebuie sa fie destul de convenabil si la urma ramane profitul mic, Hmm sa fie ,oare asa ? In acesta poveste , crescatorii de animale ,ar avea de castigat bine , cu furaje ieftine !
justitiareala • 20.04.2023, 14:21
Deci? Nu miscam nimic pentru Romania Slava Ucraina Eu sunt haiducul Marius #euiesinstrada