Lockdownurile și măsurile de protecție luate pentru prevenirea infectării cu coronavirus, precum purtarea măștilor și distanțarea socială, au adus numărul persoanelor infectate cu virusul gripal la un minim istoric în primăvară, arată un studiu al Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA (CDC), citat de Yahoo News.

Măștile joacă un rol important în prevenția infectării cu COVID-19

De aceea, experții cer ca aceste măsuri să fie respectate în continuare, pentru a împiedica sau măcar întârzia sosirea unui val de infecții cu virusul gripal odată cu venirea sezonului rece.

În SUA, spre exemplu, o comparație a perioadei octombrie 2019-februarie 2020 cu perioada martie-mai 2020 a arătat o reducere cu 98% a testelor pozitive pentru gripă.

Și circulația intersezonieră a virusului gripal este la un minim istoric. Media testelor pozitive este acum de 0,2%, comparativ cu 2,35% în 2019.

Studiul a analizat și situația din trei state din emisfera sudică, Chile, Australia și Africa, acolo unde sezonul gripal s-a încheiat de curând.

Cele trei țări au avut o activitate gripală foarte scăzută: au fost confirmate oficial 51 de cazuri de gripă din 83.307 de teste efectuate.

Asta înseamnă că rata de pozitivare a fost de 0,06%, mult sub cea de 13,7% înregistrată între 2017 și 2019.

”Măsurile luate pentru stoparea răspândirii COVID ar putea reduce impactul gripei în toamnă și iarnă. Totuși, este imposibil să spunem cu siguranță ce se va întâmpla în timpul următorului sezon gripal, așa că este important să ne pregătim atât pentru gripă, cât și pentru COVID-19”, a declarat Sonja Olsen, epidemiolog la CDC.

Campanii de vaccinare plănuite din primăvară

În ciuda acestor vești încurajatoare, oficialii din domeniul sanitar au avertizat că un dublu asalt al coronavirusului și al gripei ar putea să copleșească spitalele.

De aceea, în mai multe țări, autoritățile au început încă din primăvară pregătirile pentru campania de vaccinare antigripală.

Pregătirile pentru campania de vaccinare antigripală au început din primăvară

În Franța, scrie Le Monde, între două și opt milioane de persoane se îmbolnăvesc în fiecare an de gripă, care cauzează între 8.000 și 14.000 de decese anual.

În timpul epidemiei gripale din sezonul 2018-2019, considerată moderată în intensitate, 65.000 de francezi au vizitat camerele de gardă din spitale. În același sezon, au fost înregistrate 10.700 de spitalizări ale unor persoane cu simptome gripale și peste 1.890 de cazuri mai serioase au ajuns la Terapie Intensivă, potrivit datelor agenției de sănătate publică.

În aceste condiții – și în contextul complicat al epidemiei COVID din Franța -, mai multe instituții au tras un semnal de alarmă.

Academia Medicală a cerut încă din mai o campanie de vaccinare generală împotriva gripei. Experții au recomandat vaccinarea obligatorie a tuturor angajațiilor serviciilor sociale, care lucrează cu persoane vulnerabile.

Pe 19 august, mai multe asociații de pediatrie au publicat un apel în care recomandau părinților să își vaccineze copiii împotriva virusului gripal și a rotavirusului, responsabil pentru gastroenterită.

Înalta Autoritate pentru Sănătate a insistat asupra necesității vaccinării antigripale, dar a decis totuși să nu o facă obligatorie.

Campania, care ar trebui să înceapă la mijlocul lunii octombrie, este una largă însă și vizează persoanele peste 65 de ani sau pe cele care au probleme cardiovasculare, care suferă de insuficiență respiratorie, de bronșită cronică, astm, diabet sau afecțiuni neurologice.

Angajații din sistemul sanitar sunt și ei vizați de această campanie.

O criză de vaccinuri

În acest moment, lumea este concentrată pe lupta țărilor din întreaga lume pentru accesul la un eventual vaccin împotriva COVID.

Producătorii se așteaptă ca cererea de vaccinuri antigripale să fie mai mare decât oferta, anul acesta | Foto: EPA

Este însă posibil să asistăm la o criză de vaccin antigripal, pentru că mai multe țări au plasat deja comenzi mari pentru acest produs. O spun chiar producătorii, precizează Le Monde.

Producătorii vor face tot posibilul, dar cred că cererea va fi mai mare decât ce putem noi livra.

Vincent Hingot, director pentru Afaceri Industriale la Sanofi Pasteur:

Sanofi Pasteur este cel mai mare producător mondial de vaccinuri antigripale și acoperă în jur de 40% din piață, cu o cantitate de 200-220 de milioane de doze de vaccin pe an.

Pentru a face față creșterii cererii, Sanofi plănuiește să mărească volumul ofertei cu 15%-20% anul acesta.

Cum se va livra acest vaccin? ”Țările fac cereri, iar noi le livrăm cantitățile pe care le putem oferi, încercând să asigurăm o alocare cât mai corectă”, a declarat Hingot, fără alte detalii.

Autoritățile de la Paris, scrie Le Monde, se tem deja că nu vor avea suficiente doze pentru a imuniza populația vulnerabilă și plănuiesc să importe vaccinuri.

Ministerul Sănătăţii din România a cumpărat 3 milioane de doze de vaccin antigripal

Și România a început deja pregătirile pentru campania de vaccinare.

”Pentru sezonul 2020-2021, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 3 milioane de doze de vaccin gripal, o cantitate dublă faţă de anul trecut, în vederea imunizării unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire”, a anunțat zilele trecute ministerul, citat de Agerpres.

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Ministerul Sănătăţii a început luni distribuţia primelor 330.000 de doze pe care direcţiile de sănătate publică le vor livra cabinetelor medicilor de familie şi unităţilor sanitare în vederea începerii imunizărilor.

Celelalte doze de vaccin vor fi distribuite la jumătatea lunii octombrie şi în noiembrie pentru continuarea vaccinării antigripale gratuite a populaţiei la risc.

 
 

Urmărește-ne pe Google News