Puţine persoane ştiu că aceste costume sunt croite şi brodate, paietă cu paietă, de o ro­mân­că. Se numeşte A­­­­lina Mar­tin şi e de ori­gine de la două sate mai încolo de Ghiladul celebrului Cos­tel Busuioc, Giera, Ti­miş.

La cei 29 ani ai săi, are curajul să spu­nă că, a­tunci când a hotărât să ple­ce din România, a­dică acum patru ani, şi să-şi încerce norocul pes­te hotare, habar nu avea să coasă şi, cu atât mai mult, să brodeze.

De anul trecut, Alina lu­crează pentru Santos la cele mai dificile bro­de­rii care împo­dobesc costumele celor care lup­tă cu taurii în arenă. Chiar şi cel mai pedant dintre toţi matadorii, Fi­nito de Cordoba, o adevărată vedetă în domeniu, do­reşte ca Alina să-i aşeze înfloriturile ei de go­blen pe pânza de „ra­sa especial”. Mai mult, costumele astfel create sunt purtate doar la spectacolele de gală.
Cu un pic de teamă, ca nu cumva să se deterioreze, Alina ne-a arătat o parte dintr-un astfel de costum celebru, pe care presa spaniolă e disperată să-l fotogra­fieze.

„Eşti fericită, Alina?”, o întreb. „Cum să nu! La început mi-a fost greu. Nu înţelegeam nimic, chiar dacă am prins spa­niola mai mult din te­lenovele, aşa cum, poa­te, spaniolii vor în­văţa româna din ma­ne­lele noastre. Dar, dacă arăţi că eşti o persoană de în­credere, ei îţi deschid şi casa sufletului. San­tos şi se­ño­­ra (soţia sa) mi-au lăsat cheia ini­mii lor pe ma­să, ca să zic aşa. Și ia­tă-mă aici, ma­­estră în comori ale pânzei. Mă plătesc bine şi nu ştiu dacă merită acum să mă întorc în ţară”, spune ea cu a­mără­ciune.

Santos, spaniolul ca­re, prin intermediul cos­tumelor sale, a avut cu­rajul să arunce în „lup­ta cu taurii” o fă­tucă din România, su­râde când o aude vor­bind şi îmi des­chide uşile dulapurilor unde sunt înşirate, în huse speciale, aceste bijuterii. Un costum de acest fel poate ajunge să coste chiar şi peste 6.000 de euro.

Cine sunt matadorii?

Matadorii sunt acele persoane cărora le revine sar­cina ca, în timpul unui spectacol de tip coridă, să obo­seas­că şi să ucidă taurul. În limba engleză, este folo­sit termenul mult mai cu­nos­cut „toreador”, dar cuvân­tul nu este întâlnit nicioda­tă în Spa­nia sau în ţările din Ame­rica Latină. În timpul luptei cu taurul, matadorul este ajutat de picador (a­ces­ta e călare şi folo­seşte o suliţă) şi de banderillero (cel care înfige banderillas, beţe colorate foar­te ascu­ţi­te, în coloana vertebrală a animalului).

 
 

Urmărește-ne pe Google News