Nici animalele nu sunt scutite de chinurile facerii. La cateluse, travaliul dureaza intre doua si zece ore, dar sunt cazuri in care poate ajunge si la 16 ore. In general, la crescatoriile de caini, femelele care sunt la prima nastere sau care au o sarcina cu risc sunt asistate de medici veterinari. Inainte cu o saptamana de a fata, sunt duse intr-un spatiu special amenajat, denumit chiar “maternitate”.
Cand am vizitat “maternitatea” pentru caini de la canisa “Kris”, aici erau cazate cateva femele din rasa Shih-tzu, Bichon maltese si Bichon frise. Unele asteptau de pe o zi pe alta sa devina mame, altele tocmai nascusera. Fiecare ocupa cate o “rezerva”: mamele impreuna cu puii lor, iar viitoarele mamici, singure. “Femelele de talie mica sunt mult mai grijulii cu puii, sunt mai mamoase comparativ cu cele de talie mare. Dupa ce au fatat, o zi sau doua se relaxeaza, pentru ca depun un efort mare, indiferent ca nasc trei sau sapte pui. Stau in „maternitate” pana puii fac o luna si jumatate, sunt intarcati si vaccinati”, ne-a spus Daniel Moldoveanu, administrator de canisa.
Paulette, o femela din rasa Bichon maltese, este deja o mama cu multa experienta in spatele ei. A nascut de trei ori, iar la activ are 13 pui. Ultima nastere a avut-o acum doua saptamani, cand a dat viata la patru urmasi: doua fetite si doi baieti. “Este o catelusa deosebita. Este foarte cuminte, are mare grija de puii ei, chiar si pe caldura sta cu ei, nu ii neglijeaza. In general, femelele stau in permanenta cu puii numai pana la doua saptamani, dupa care ii alapteaza la un anumit interval si nu ii mai supravegheaza tot timpul”, ne-a povestit stapanul lui Paulette. Chelsea, o catelusa Shih-tzu, astepta intr-o “rezerva” sa-i vina sorocul. Ea avea sa devina mama pentru a treia oara, fiind una dintre catelusele folosite ca “doici”. “Cand una fata mai multi pui, unii dintre ei se dau spre alaptare alteia, care are mai putini. Nu trebuie sa fie neaparat de aceeasi rasa, ci sa aiba doar aceeasi talie. Conditia e sa se fi nascut insa in perioade apropiate, la o diferenta de cel mult doua zile, pentru ca atunci laptele matern are mai multe vitamine.
Catelusele „doici” se poarta cu puii pe care ii alapteaza ca si cum ar fi ai lor, nu fac nici o diferenta”, am mai aflat de la Daniel Moldoveanu. In situatiile mai dificile, medicii veterinari de la canisa intervin prompt. “Pot aparea nasteri spontane, avorturi sau pot naste mai tarziu. Uneori, este necesar sa apelam la cezariana”, ne-a spus administratorul canisei. Una dintre cele mai grele nasteri a fost cea a unei femele din rasa Ciobanesc caucazian, care a stat in travaliu nu mai putin de 16 ore.
Dupa ce au fatat, proaspetele mamici stau impreuna cu “bebelusii” lor in cosulete de rachita. Ele parasesc maternitatea cand puii implinesc o luna si jumatate
Daniel Moldoveanu s-a atasat imediat de puiul de Bichon maltese, care are doar doua saptamani