Născută în zona Moldovei, județul Vaslui, și mutată pe meleaguri transilvănene, de aproape 30 de ani, în Bistrița-Năsăud, Matilda Pascal Cojocărița este una dintre cele mai reprezentative și iubite voci ale folclorului românesc, supranumită de presa din România „Floarea Moldovei”.
Și-a început cariera la Iași, în Ansamblul Firicelul, la Brigada Artistică a Combinatului de fire și fibre sintetice, unde era angajată ca tehnician chimist. În anul 1978, Matilda Pascal Cojocărița a obținut premiul special al juriului la Festivalul Național Maria Tănase, iar în anul 1985 a obținut prestigiosul trofeu “Floarea din grădină”.
În 1979, a câștigat primul concurs de frumusețe din România comunistă, „Muncă, tinerețe și frumusețe”. În vârstă de 65 de ani, Matilda Pascal Cojocărița se mândrește cu o carieră artistică de peste 45 de ani, iar de 27 de ani activează în Ansamblul profesionist Dor Românesc, din Bistrița, al cărui director artistic este, din anul 2017.
Pe plan personal, Matilda Pascal Cojocărița are o relație acum cu Ștefan Cigu. În trecut, pe când avea doar 21 de ani, artista s-a căsătorit cu Jan, cel care i-a dăruit și un copil, pe băiatul Alin.
Căsnicia nu a fost cea mai fericită, căci bărbatul obișnuia să o bată. „Câți ani v-a bătut fostul soț?”, a întrebat-o Denise Rifai. Matilda Pascal Cojocărița, vizibil emoționată, a răspuns la întrebarea roșie a prezentatoarei.
„La 21 de ani și jumătate, când m-am căsătorit cu el, a fost foarte frumos, a fost o tinerețe frumoasă”
„Îi port respectul, acolo unde este, pentru că decedat fiind, acum un an și un pic, pentru că mi-a dăruit cel mai frumos cadou din lume, acest copil, Alin, care îmi este suflet, îmi este grai, îmi este trup, îmi este totul. E un copil foarte bun. La 21 de ani și jumătate, când m-am căsătorit cu el, a fost foarte frumos, a fost o tinerețe frumoasă, un cuplu frumos, admirabil, admirat de lume.
Era un om interior, nu se exterioriza, nu mi-a zis niciodată de ce te duci, nu mi-a zis niciodată unde te duci, nu a ținut cont cu cine mă duc, în turnee, în spectacole. Probabil că era un om interiorizat, suferea în interior și, uneori, se exterioriza prin a lovi. O făcea, cel puțin o dată, de două ori pe an, dar o făcea urât. Nu aș fi meritat lucrul acesta, pentru că eram omul corect, a fost primul bărbat din viața mea și nu cred că aș fi meritat lucrul ăsta”, a dezvăluit interpreta de muzică populară, conform kanald.ro.
„De câte ori v-a plâns sufletul pe scenă?”
Matilda Pascal Cojocărița s-a emoționat în emisiune și când și-a amintit de toți cei dragi pe care i-a pierdut. Deși ea suferea, trebuie însă să apară cu zâmbetul pe buze pe scenă. „De foarte multe ori, dar acestea cred că au fost cele mai crunte momente. Când a murit tata, l-am îngropat și a doua zi am cântat la Huși. Când a murit sora, am plecat de la patul ei spre concert, la Focșani, și în urmă a murit.
A trebuit să cânt! Mama a murit într-o noapte de vineri spre sâmbătă și aveam sâmbătă seara eveniment la București. Am lăsat tot, cum se spune, întinsă pe masă, am plecat și mi-am făcut datoria față de oameni. Este foarte important, în viață, să-ți ții cuvântul. E foarte greu, e dureros, dar în momentul în care încep să cânt, sunt numai acolo și uit de tot. Asta este meseria și ăsta este profesionalism, cred”, mai a dezvăluit Matilda Pascal Cojocărița.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro