Matilda Pascal-Cojocarita spune ca stie sa prepare o multime de mancaruri, care mai de care mai sofisticate.

Numai ca de cand copiii ei au crescut, a decis, de comun acord cu sotul ei, dirijorul Stefan Cigu, sa adopte un regim alimentar mai sanatos. In afara de perioada sarbatorilor, cand pe masa artistilor se gasesc bucate traditionale, meniul Matildei si al familiei sale e bazat in special pe preparate vegetariene. Interpreta de muzica populara consuma carne pregatita pe gratar numai de doua ori pe luna.

In rest, se limiteaza la salate de legume si fructe, fapt care o ajuta sa-si pastreze silueta. Printre preparatele sale preferate se numara fasolea batuta, salata de vinete si orezul cu legume.

Ce le recomanda persoanelor care nu vor sa manance preparate din carne

Fasole batuta

Pentru sase portii, se iau 500 g fasole alba uscata, un morcov, o radacina de patrunjel, doua cepe, o foaie de dafin, cateva boabe de piper, un fir de cimbru si sare. Fasolea se alege si se pune la inmuiat in apa rece de seara, iar a doua zi se fierbe. Se adauga morcovul, radacina de patrunjel, doua-trei linguri de ulei, sarea si piperul. Se scoate zarzavatul, iar fasolea se paseaza pana devine o crema, dupa care se pun foaia de dafin si cimbrul. Se adauga ceapa prajita cu tot cu ulei si zeama de lamaie dupa gust.

Fasolea se bate cu telul, adaugandu-se ulei pana devine pufoasa. Se serveste cu muraturi, dupa gust.

Salata de vinete

E nevoie de un kilogram si jumatate de  vinete, 200 ml ulei, 800 g ardei gras, doua cepe, o jumatate de kilogram de rosii, 50 ml otet si sare.

Dupa ce se coc, vinetele se curata si lasa la scurs, apoi se toaca marunt. Se amesteca bine cu sare, ulei si otet sau lamaie pana se obtine o pasta compacta.

La final se adauga o ceapa taiata marunt. Alaturi de vinete, pe platou se pun ardeii intregi, rosiile feliate si ceapa ramasa taiata marunt.

Orez cu legume

Se folosesc doua cani de orez, o lingura de boabe de mazare, o lingura de ciuperci, o lingura de unt sau margarina, doi dovlecei, doua rosii, un morcov, un sfert de telina, o ceapa, doua cani apa. Orezul se curata si se spala, se taie telina, morcovul si dovleceii, apoi rosiile (in bucati mari), ciupercile (felii) si ceapa (solzisori). Se pune margarina sau untul intr-o tigaie la foc mic si se adauga ceapa, morcovul si telina. Se pune si orezul, amestecand bine, sa nu se lipeasca. Apoi se adauga mazarea, rosiile, dovleceii si ciupercile. Pe parcursul fierberii se amesteca si se toarna din cand in cand apa. Dupa 20 de minute se potriveste de sare.

 
 

Urmărește-ne pe Google News