Cuprins:
În situația nefericită în care apare vreo problemă tehnică, aceasta va fi semnalată prin aprinderea unui simbol de avertizare în planșa de bord, care se numește „martor de bord”.
În acest articol vom prezenta un ghid pentru înțelegerea și soluționarea situațiilor de ordin tehnic pe care le semnalează martorii de bord.
Câte tipuri de martori de bord există?
Ai observat că, în clipa în care pui contactul, în planșa de bord se aprind mai mulți martori de diferite culori. Practic, prin aprinderea simultană a acestora, computerul de bord testează dacă sistemele mașinii funcționează la parametri normali și te anunță dacă sunt în regulă.
Când motorul pornește, martorii de bord se sting. Bătăile de cap încep atunci când cel puțîn un martor rămâne aprins. Asta înseamnă că un sistem funcționează defectuos și necesită atenție imediată. Unii martori se pot aprinde și în timpul mersului.
Trebuie spus că martorii de bord sunt dispuși pe trei categorii. Fiecare are propria culoare și semnifică un anumit tip de situație ce necesită rezolvare.
Martorii de culoare roșie indică o problemă tehnică gravă sau o problemă de siguranță ce necesită luarea unor măsuri imediate. Dacă te afli în mers, trage pe dreapta de îndată ce poți, oprește motorul și remediază problema.
Martorii de culoare galbenă (sau portocaliu, după caz) semnalează o defecțiune ce trebuie investigată. Unele disfuncționalități se pot remedia de la sine sau pot fi rezolvate pe loc de cel aflat la volan, însă pentru altele va trebui mers la service cât mai curând posibil.
Martorii de culoare verde (sau albastru, după caz) sunt martori de informare cu privire la statusul unei componente a mașinii (portieră deschisă, avarii pornite, protbagaj deschis, lumini de întâlnire aprinse, etc.).
Ce înseamnă semnele/simbolurile din planșa de bord?
În continuare vă vom explica semnificația celor mai importanți martoril de bord și ce trebuie să faci atunci când aceștia se aprind:
- Motor supraîncălzit. Acest martor se aprinde atunci când motorul se supraîncălzește, moment în care motorul trebuie oprit imediat. Se așteaptă până la răcire. După aceea se verifică dacă motorul are lichid de răcire. Dacă nu are lichid, nu deschide vasul decât după răcirea motorului pentru că aburul supraîncins te va opări. Se poate completa cu apă, dar lichidul de răcire va trebui înlocuit cât mai repede.
- Portieră deschisă. Se aprinde la deschiderea unei portiere.
- Capotă deschisă. Se activează la deschiderea capotei. Nu conduce cu capota deschisă deoarece este pericol iminent de accident.
- Portbagaj deschis. Se aprinde când capacul portbagajului este deschis.
- Nivel scăzut de combustibil. Acest martor se aprinde atunci când în rezervor mai este carburant pentru cel mult 50-80 km, în funcție de model.
- Luminile de poziție. Martorul se aprinde odată ce ai aprins luminile de poziție.
- Bec de poziție sau far ars. Martorul luminează atunci când un bec se arde.
- Bec de stop pe frână ars. Martorul se aprinde când un bec al luminilor de stop se arde.
- Baterie. La fiecare pornire a mașinii martorul se aprinde, însă doar câteva secunde. Dacă rămâne aprins, înseamnă că există o problemă cu bateria sau cu alternatorul.
- Airbag. Se aprinde când atunci când airbag-ul este dezactivat sau nu funcționează corespunzător. În caz de accident, airbag-urile nu te protejează. Remediază defecțiunea înaintea utilizării mașinii.
- Fază scurtă/fază de întâlnire. Se aprinde la aprinderea fazei scurte/de întâlnire.
- Fază lungă. Martorul se activează când faza lungă (de drum) este pornită.
- Lămpi de ceață față. Este martorul care ne indică faptul că luminile de ceață față (proiectoare) sunt aprinse. Nu circula cu lămpile de ceață aprinse decât atunci când sunt condiții de vizibilitate redusă (ceață, ploaie sau ninsoare abundentă). În caz contrar, vei fi sancționat cu 4-5 puncte de amendă, respectiv 320-400 lei, și cu 3 puncte de penalizare.
- Lămpi de ceață spate. Este martorul care ne indică faptul că luminile de ceață spate sunt aprinse. Folosirea abuzivă se sancționează la fel ca la punctul 1.
- Lămpi semnalizare direcție. Se aprinde când se acționează maneta din stânga volanului, fiind însoțit de un sunet sacadat pentru a te atenționa că semnalizarea este acționată. Dacă un bec de semnalizare este ars, martorul va avea o frecvență luminoasă mult mai mare.
- Airbag pasager dezactivat. Martorul se aprinde la dezactivarea voluntară a airbag-ului pasagerului din față.
- Plăcuțe de frână. Când se aprinde, acest martor semnalează faptul că trebuie înlocuite plăcuțele de frână, care sunt prea uzate pentru a mai da randament. De asemenea, nu trebuie exlusă nici o potențială problemă cu nivelul lichidului de frână.
- Frână de mână. Se aprinde atunci când frâna de mână este acționată. Însoțită de încă un martor, cum ar fi cel de uzură al plăcuțelor de frână, poate semnala o defecțiune la sistemul de frânare.
- Centură de siguranță. Martorul se aprinde atunci când nu este cuplată centura de siguranță.
- ABS defect. Sistemul ABS nu funcționează corect. Asta înseamnă că nu mai controlează blocarea roților la frânarea de urgență.
- Presiune în anvelope. Martorul se activează atunci când presiunea din una dintre roți este scăzută. Dacă presiunea va continua să scadă, martorul va deveni roșu.
- Revizie. Există mai multe variante pentru acest martor, însă în toate situațiile semnalează faptul că trebuie făcută o programare în service pentru a merge la revizia anuală.
- Nivel scăzut al lichidului de spălare a parbrizului. Când acest martor se aprinde înseamnă că lichidul de parbriz este pe terminate. Astfel, va trebui să umpli vasul.
- Pilot automat. Se aprinde la activarea funcției. Este util mai ales pe autostradă.
- Limitator de viteză. Se aprinde la activarea funcției. Este util pe sectoare de drum cu limită de viteză.
- Senzor de ploaie/de lumină. Când acest martor este aprins, înseamnă că aprinderea farurilor sau, după caz, pornirea ștergătoarelor în caz de ploaie, se va face manual.
- Presiune ulei motor. La aprinderea acestui martor motorul trebuie oprit imediat. trebuie Verifică nivelul de ulei (se recomandă ca operațiunea să se facă atunci când motorul este rece). Dacă nivelul este scăzut, se va completa. Încearcă să repornești motorul, iar dacă la repornire martorul nu se stinge, opriște imediat motorul și sună în service pentru că mașina va putea fi deplasată doar pe platformă.
- Informații motor („check engine”). Acest martor se va activa atunci când este detectată o problemă majoră la motor: sonda lambda, capacul rezervorului, convertorul catalitic, bujii sau alte componente ale motorului.
- Dezactivare sistem ASR sau ESP. Se aprinde la acționarea comutatorului pentru aceste funcții.
- Modul de iarnă. Se aprinde atunci când este acționat comutatorul acestei funcții (valabil la mașinile cu cutie automată care au această opțiune).
- Degivrare parbriz. Se aprinde la activarea funcției.
- Degivrare lunetă. Se aprinde la activarea funcției.
- Avertizare polei. Se activează atunci când temperatura externă scade sub 4 grade Celsius, când este posibilă apariția poleiului. Dacă temperatura scade sub 0 grade Celsius, martorul va lumina în roșu.
- Apăsare pedală ambreiaj. La aprinderea acestui martor apasă pedala de ambreiaj pentru a putea porni motorul (valabil la mașinile cu cutie manuală).
- Apăsare pedală de frânare. La aprinderea martorului apasă pedala de frână pentru a putea porni motorul (valabil la mașinile cu cutie automată).
- Eroare cutie de viteze automată. Atunci când se aprinde, acest martor semnalează apariția unor probleme la mecatronic (asamblul format dintr-un echipament electronic – senzori si supape – și o unitate hidraulică de comandă), convertizor de cuplu, etc. În acest caz, trebuie făcută de urgență o programare la service.
- Sistem de încărcare baterie. Dacă se aprinde acest martor, trebuie opriți toți consumatorii electrici: aer condiționat, sistem audio, lumini. În această situație trebuie să ajungi la cel mai apropiat service auto. Nu opri motorul până nu ai ajuns pentru că se poate întâmpla să mai pornească.
- Eroare contact. Se activează atunci când computerul de bord nu recunoaște cheia sau când cheia nu este activă.
- Informații computer de bord. Semnalează faptul că există mesaje de informare din partea computerului de bord.
- Lipsă cheie. Prezent la mașinile cu opțiunea „fără cheie”, acesta se aprinde atunci când cheia nu este în mașină sau nu este activă.