Curtea de Apel din Veneția, care l-a audiat pe falsul medic italian condamnat în România pentru înșelăciune și fals în înscrisuri, a decis să-l lase liber pe Politi până la pronunțarea deciziei privind extrădarea.

El i-a convins pe judecători că nu există vreun risc să încerce să fugă până la decizia justiției italiene, programată pe 30 august.

A fost plasat sub control judiciar, fiind obligat să dea cu subsemnatul în fața carabinierilor cel puțin până miercurea viitoare.

Conform La Nuova Venezia e Mestre, acesta va putea să se întoarcă și la jobul avut la hotelul din Mestre.

 „Politi i-a arătat în mod clar judecătorului că nu există pericol de evadare sau riscul ca mandatul său de arestare să nu fie executat. Suntem mulțumiți de decizie”, a spus avocatul Giovanni Catanzaro.

„Sperăm că va rămâne în Italia”

Politi a cerut, în plus, să nu fie extrădat în România. „Sperăm că va rămâne în Italia”, a adăugat avocatul. 

Conform apărătorului său, citat de sursa amintită, Politi a părăsit România când nu era urmărit de Poliția Română, a spus că „nu știa nimic despre mandatul internațional” și că acasă, în Italia, nu și-a ascuns niciodată adevărata identitate și numele.

El a declarat că întreaga perioadă a petrecut-o „acasă, la Mestre”, în timp ce posta filmulețe din Hong Kong.

Cine e Matteo Politi

Cazul Matteo Politi, italianul care opera în România sub numele Matthew (Matty) Mode, a fost descoperit de Libertatea în 2019.

Atunci, ziarul a scris că Ministerul Sănătății i-a dat aviz escrocului italian. Acesta a ajuns să opereze de zeci de ori în România, chiar și la Spitalul privat Monza, fără studii de medicină.  

El a fost depistat de asistente, care și-au dat seama că acesta nu are cum să fie medic, pentru că nu știa nici cum să-și pună mănușile.  

Procurorii l-au prins, după câteva zile, încercând să fugă din țară prin Vama Curtici, cu trenul.

În ianuarie 2020, Politi a fost trimis în judecată pentru înșelăciune în formă continuată, instigare mediată la fals intelectual și participație improprie la fals intelectual sub forma instigării mediate. A fost condamnat la 3 ani și 10 luni de închisoare în martie 2023.

Vezi rezultate Bac 2023, sesiunea de toamnă! Notele au fost publicate pe edu.ro.

Foto: Vlad Chirea

Urmărește-ne pe Google News