UPDATE 22.35: Premierul Matteo Renzi le-a mulţumit luni seară miniştrilor italieni pentru că au dovedit ”spirit de echipă” în timpul unei campanii controversate, care a dus la respingerea clară prin referendum a agendei de reforme constituţionale. Presa italiană relatează că premierul ar putea să respecte solicitarea formulată de preşedinte şi să rămână la conducerea executivului până după ce legea bugetului este aprobată de Parlament.

UPDATE 21.40: Premierul italian Matteo Renzi a sosit luni seara la Quirinal, sediul președinției Italiei, pentru a-i prezenta demisia sa președintelui Sergio Mattarella. Președintele italian Sergio Mattarella i-a cerut luni seara premierului Matteo Renzi să își amâne demisia pentru ca Parlamentul să poată adopta bugetul pentru 2017, informează Reuters și AFP.

UPDATE 11.00: Principalii indici bursieri europeni au deschis în scădere în urma rezultatului negativ al referendumului, care a dus la demisia premierului Matteo Renzi, dar au trecut rapid pe creştere. Evoluţia pozitivă a titlurilor din sectorul sănătăţii şi cel minier au compensat declinul titlurilor bancare italiene, relatează Reuters.

UPDATE 10.30: Euro se clatină în urma referendumului. Moneda a coborât la cel mai redus nivel din ultimele 20 de luni în raport cu dolarul, în timpul tranzacțiilor de luni.

UPDATE ora 9.45: Italienii au respins în proporție de 59,11% reformele constituționale propuse de actuala guvernare, arată rezultatele finale ale referendumului, după centralizarea tuturor voturilor exprimate pe teritoriul naţional şi în diasporă. Tabăra ”DA” a înregistrat un eşec masiv, obținând doar 40,89% din voturile exprimate. În urma acestui referendum, Italia este aproape de o criză politică. În acest context, jurnaliștii France Presse au relatat care sunt scenariile posibile în urma demisiei lui Matteo Renzi.

UPDATE ora 9:10. Cine a votat împotriva schimbării Constituției. Un institut de sondare a opiniei publice arată că cei mai mulți care s-au opus reformelor constituționale sunt tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani (81%). Dintre persoanele cu vârsta 35-54 de ani, 67% au votat „Nu”, în timp ce majoritatea votanților cu vârsta peste 55 de ani (53%) au pus ștampila pe „Da”.

 

https://twitter.com/SkyTG24/status/805612247494127616

 

 

UPDATE ora 7:05. Potrivit ultimelor date, tabăra „Nu” a câștigat cu aproape 65%. Prezența la vot a fost de 70%.

UPDATE 5 decembrie ora 5:45. Italienii au votat împotriva schimbării Constituţiei. Tabăra „Nu” a obţinut 54-58%, în timp ce tabăra „Da” a obţinut 42-46%, potrivit ultimelor exit-poll-uri. Estimările iniţiale arătau o victorie mai detaşată a celor care resping reformele constituţionale: 57-61%.

În urma înfrângerii, premierul Matteo Renzi a anunțat că va demisiona în cursul zilei de luni. Unul din numele evehiculate pentru a-i lua locului este Pier Carlo Padoan, ministru de Finanţe în Guvernul lui Renzi.


Matteo Renzi și-a exprimat duminică votul, fără să facă nicio declarație. Premierul italian, care ar putea să-și dea demisia în urma acestui referendum, a sosit la secție alături de soția sa.

Matteo Renzi și soția sa, Agnese Renzi

Fostul premier Silvio Berlusconi a votat și el în cadrul acestui referendum, urmărit cu sufletul la gură de Uniunea Europeană. Acesta este împotriva reformelor constituționale propuse de Matteo Renzi.

„Cred că avem de purtat o bătălie importantă”, a spus Berlusconi.  Fostul premier al Italiei a spus că plănuiește „să aștepte acasă rezultatul și, cine știe, să deschidă o sticlă de șampanie”.

50,7 milioane de italieni cu drept de vot sunt au fost așteptat duminică să îşi exprime poziţia privind reformele constituţionale propuse, care au avut ca scop îndepărtarea legislativului italian de un sistem bicameral perfect, în care puterea senatorilor şi a deputaţilor este aproximativ egală. Mai precis, reformele urmau să anuleze funcția legislativă a Senatului și să reducă numărul senatorilor de la 315 la 100, notează CNN.

Premierul Matteo Renzi a argumentat că o asemenea schimbare este necesară pentru a putea să-şi ducă la capăt planul de relansare a economiei italiene. În plus, el susține că un vot DA ar îmbunătăți funcționarea procesului legislativ.

Dezbaterile privind referendumul au divizat scena politică italiană, în ultimele luni. Între timp, o parte din alegătorii italieni se tem că schimbările constituţionale vor concentra mai multă putere politică în mâinile executivului, iar oponenţii politici nu s-au sfiit să-l numească autoritar sau dictator pe Matteo Renzi.

Referendum în Italia | Ultimele sondaje arătau o victorie a taberei NU

Ultimele sondaje publicate în urmă cu două săptămâni indicau un avans de şapte puncte procentuale pentru tabăra ”NU”. Între timp, casele de pariuri indică de asemenea o victorie pentru cei care se declară împotriva reformelor constituţionale propuse de Matteo Renzi.

Mai precis, sondajele privind referendumul din Italia arată că tabăra NU are un avans mic în fața taberei DA, de cel puțin 5% procente.

Nu este de mirare, astfel, că premierul Renzi îşi pune speranţele în cei patru milioane de alegători italieni din diasporă, care vor putea să voteze prin corespondenţă. Cu toate acestea, opozanţii politici au ameninţat că vor lansa o campanie pentru anularea voturilor prin corespondenţă, dacă acestea schimbă balanţa în favoarea taberei ”DA”. În prezent, există o dezbatere aprinsă cu privire la siguranţa votului prin corespondenţă, iar mulţi analişti susţin că acesta poate să fie fraudat cu uşurinţă.

Referendumul din Italia, urmărit cu sufletul la gură de UE

A treia cea mai mare economie din zona euro ar putea să fie zguduită de un blocaj politic şi de turbulenţe economice majore, dacă alegătorii italieni votează împotriva reformelor constituţionale şi forţează demisia premierului Matteo Renzi, care rămâne un aliat cheie al Angelei Merkel şi un lider dedicat proiectului european după Brexit.

Matteo Renzi a dus în ultimele zile cea mai grea luptă din întreaga sa carieră politică, în încercarea de a convinge publicul italian să voteze pentru reformele constituţionale, atacate intens de populiştii de la Mişcarea ”Cinci Stele”.

Pe larg, italienii sunt chemaţi la urne pentru a decide dacă vor să concentreze mai multă putere politică în mâinile executivului sau dacă resping reformele constituţionale pentru a păstra procesul democratic de control.

Premierul Matteo Renzi a promis că se va retrage de la conducerea executivului dacă alegătorii italieni resping reformele constituţionale. În acest sens, consultarea reprezintă un vot de încredere pentru actuala guvernare, care a eşuat până în acest moment în încercarea de relansare a economiei italiene.

Riscurile acestui referendum sunt ridicate, întrucât respingerea reformelor constituţionale ar putea să genereze un blocaj politic şi să aducă formaţiunile populiste şi eurosceptice mai aproape de putere.

“Toată lumea ne privește pentru că toți sunt conștienți că referendumul poate schimba rolul Italiei pe scena internațională, sunt convins de acest lucru”, a scris Renzi rețelele de socializare, în ultima zi a campaniei, adăugând că “se joacă totul”.

Prim-ministrul italian susţine că agenda de reforme constituţionale îi va da mai multă putere de decizie şi va pune bazele unei guvernări stabile, într-o ţară care a schimbat 63 de executive şi 27 de prim-miniştri de la căderea dictaturii lui Benito Mussolini. În Italia, deciziile politice importante ajung deseori să se blocheze în încurcături birocratice.

Totodată, eşecul referendumului italian ar putea să fie interpretat drept un nou protest al electoratului occidental împotriva sistemului politic tradiţional, după votul pentru Brexit şi victoria lui Donald Trump.

Cel mai pesismit scenariu privind referendumul

În cazul în care tabăra NU va câștiga, nu este clar cine îi va urma premierului italian, iar această incertitudine provoacă panică pe burse. Potrivit celor mai pesimiste scenarii, blocajul politic ar putea să ducă eventual la ridicarea unui executiv al Mişcării ”Cinci Stele” (M5S), care şi-ar promova platforma eurosceptică şi ar genera o nouă criză europeană după Brexit.

Totuşi, scenariul principal indică faptul că formaţiunile italiene tradiţionale vor pune baza unei coaliţii pentru a exclude de la guvernare M5S. Un asemenea executiv ar întâmpina noi obstacole şi nu ar reuşi să găsească soluţii pentru probleme omniprezente, precum corupţia şi lenta creştere economică.

Italia a fost puternic lovită de ambele valuri ale recesiunii economice din 2009 şi 2013. Matteo Renzi a urcat la putere în urmă cu doi ani, iar sub guvernarea sa au trecut mai multe reforme ale legislaţiei muncii, care au dus la o uşoară creştere economică. Însă, economia italiană se confruntă în continuare cu cea mai lentă creştere din zona euro.

Între timp, blocul comunitar se pregăteşte duminică de un nou şoc puternic după Brexit, care ar putea să fie dublat de victoria candidatului de extremă-dreapta în Austria.

Foto: EPA

Urmărește-ne pe Google News