Membru al coaliției premierului Giorgia Meloni, Salvini este judecat pentru acuzațiile de privare de libertate și abuz de putere în cazul celor 147 de migranți blocați pe mare timp de aproape 3 săptămâni, acum 5 ani, la bordul unei nave administrate de organizația caritabilă Open Arms. În cele din urmă, migranților li s-a permis să debarce pe insula italiană Lampedusa.

„Procuratura a cerut ca fostul ministru de interne Salvini să fie condamnat la şase ani de închisoare”, a declarat avocatul Open Arms, Arturo Salerni.

Salvini nu a fost prezent la audiere, dar a postat pe Facebook un mesaj în care a precizat că nu regretă ce a făcut acum 5 ani și că a vrut să apere Italia de migranții ilegali: „Aş face-o din nou dacă ar fi nevoie: apărarea graniţelor împotriva migranţilor ilegali nu este o crimă”.

„Este incredibil că un ministru al Republicii riscă şase ani de închisoare pentru că şi-a făcut treaba de apărare a graniţelor naţiunii, aşa cum cere mandatul pe care l-a primit de la concetăţenii săi”, a adăugat el.

În 2019, în timp ce făcea parte din guvernul lui Giuseppe Conte, Matteo Salvini a implementat aşa-numita politică a porturilor închise, în cadrul căreia Italia a refuzat intrarea în Marea Mediterană a navelor umanitare care salvează migranţi.

Verdictul în procesul care a început în 2021 este aşteptat luna viitoare.

Urmărește-ne pe Google News