Frittata
Ingrediente: 8 ouă, 450 g mazăre, 70 g unt, 100 g prosciutto, o legătură de mărar, sare, 1/2 linguriţă de turmeric, 1/2 linguriţă de piper cayenne, ulei de măsline, câteva frunze de mentă proaspătă.
Preparare: mazărea se trage în unt, la foc mic, şi se condimentează cu turmeric şi piper. În vasul în care urmează să se gătească frittata se pun întâi feliile de prosciutto, se stropesc cu ulei de măsline şi se dau la cuptor, la 200 de grade, pentru 10 minute. Ouăle se bat bine cu sare şi se adaugă mărarul tocat. Se scoate vasul din cuptor, se adaugă mazărea gătită şi ouăle bătute. Se reintroduce tava în cuptor pentru 30 de minute. Înainte de servire se presară frunze de mentă.
Budincă
Ingrediente: 400 g mazăre, 100 g unt, două ouă, 30 g făină, un pahar de lapte, două linguri de smântână, două linguri de pesmet, sare.
Preparare: mazărea se fierbe în apă cu sare, se scurge, apoi se pasează. Se pun pe foc, într-o crăticioară, untul, făina şi laptele. Se lasă să fiarbă, amestecând continuu (ca să nu se lipească), iar când se îngroaşă se adaugă smântâna, mazărea pasată şi sare. Se lasă să se răcească, după care se adaugă gălbenuşurile, pe rând, şi se amestecă bine. Albuşurile se bat spumă şi se încorporează şi ele uşor. Se unge o formă cu unt, se tapetează cu pesmet şi se toarnă compoziţia. Se ţine în cuptor în jur de 40 de minute.
Chifteluţe
Ingrediente: 600 g mazăre, două ouă, două cepe, 4 căţei de usturoi, 1/2 linguriţă de coriandru tocat, 1/2 linguriţă de chimen, 1/2 linguriţă de boia dulce, sare, piper, o legătură de pătrunjel, făină şi ulei pentru prăjit.
Preparare: mazărea spălată se fierbe până se înmoaie, se scurge şi se pasează. Se adaugă ouăle, după care se încorporează ceapa şi usturoiul curăţate şi tocate. Se condimentează cu coriandru, chimen, boia, sare şi piper, iar la sfârşit se adaugă pătrunjelul spălat şi tocat. Se dă amestecul la rece pentru 30 de minute, apoi se formează biluţe, care se dau prin făină şi se prăjesc în ulei încins până când prind o culoare frumoasă, aurie. Se lasă să se scurgă bine pe un prosop de hârtie înainte de servire.
Cu penne şi spanac
Ingrediente: 200 g penne, o legătură de spanac, 400 g mazăre, 200 g brânzică de casă, două linguri de smântână, parmezan ras, busuioc, sare, piper, două linguri de ulei de măsline.
Preparare: pastele se fierb conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Într-o tigaie mare se încinge uleiul, apoi se pun frunzele de spanac şi se călesc un minut. Se adaugă mazărea şi se mai lasă pe foc până se înmoaie. La urmă se pun smântâna, brânza, busuiocul şi o lingură de parmezan, se potriveşte totul de sare şi piper şi se mai lasă pe foc cam un minut. Pastele fierte se strecoară, se trec prin jet de apă rece, apoi se toarnă în tigaie şi se amestecă. Se presară parmezan înainte de servire.
Cu risotto şi bacon
Ingrediente: o cană de orez, 3 căţei de usturoi, 200 g bacon, 200 g mazăre, sare, piper, o lingură de ulei de măsline.
Preparare: se căleşte în uleiul de măsline usturoiul pisat, se adaugă baconul tăiat cubuleţe şi se lasă până se rumeneşte, apoi urmează mazărea. Se lasă pe foc vreo 3 minute şi se pun orezul + două căni şi jumătate de apă clocotită. Se condimentează cu sare şi piper. Se dă focul mic şi se lasă să fiarbă până când orezul absoarbe toată apa (circa 20 de minute).
Supă-cremă
Ingrediente: o lingură de unt, o jumătate de ceapă, 200 g mazăre boabe, 500 ml supă de legume, o jumătate de legătură de mentă, sare şi piper, doi căţei de usturoi.
Preparare: se topeşte untul într- o tigaie şi se căleşte în el ceapa tocată până devine transparentă, apoi se pune usturoiul mărunţit. Se adaugă boabele de mazăre şi se lasă pe foc două minute. Se pune apoi supa de legume şi se lasă până dă în clocot, după care se ia de pe foc. Se strecoară (se păstrează zeama!), se pun deoparte câteva boabe de mazăre pentru decor, plus câteva frunze de mentă, iar restul de mazăre şi mentă se pasează până devin o pastă. Se adaugă apoi supă până se obţine consistenţa dorită. Se mai pun sare şi piper după gust şi se poate servi.
Bruschete
Ingrediente: 300 g mazăre, o mână de mentă proaspătă, 4 linguri de ulei de măsline, 50 g brânză telemea, un căţel de usturoi, o jumătate de baghetă, sare şi piper.
Preparare: se fierbe mazărea în apă cu sare până se înmoaie, apoi se scurge şi se pasează în blender cu uleiul de măsline, menta mărunţită, sare şi piper. Pâinea se feliază, se prăjeşte, apoi se freacă fiecare felie cu usturoi. Se pune o porţie generoasă de piure de mazăre şi se presară brânză rasă.