Facebook, Messenger, Instagram și WhatsApp au fost inoperabile luni, 4 octombrie, timp de șase ore. Oamenii din întreaga lume au raportat că serviciile nu mai funcționează. Un super-dezastru deoarece, cu un total de peste 6,2 miliarde de utilizatori, Facebook este cel mai mare grup de social media din lume. Numai pe Down Detector, platforma pe care useri raportează problemele cu internetul și cu rețelele de socializare, au fost ieri 10,6 million de raportări în întreaga lume.

Mark Zuckerberg a primit o adevărată lovitură financiară: a pierdut 5,1 miliarde de euro, a calculat „Bloomberg”, așa că acum are are o avere de doar 103 miliarde de euro și a căzut de pe locul 3 pe locul 5 în topul celor mai bogați oameni din lume. Fondatorul Microsoft, Bill Gates, 65 de ani are 129 de miliarde de dolari (111 miliarde de euro).

Angajații n-au putut să intre în sediu, să-și acceseze e-mailurile, iar domeniul a fost de vânzare

Problemele au fost atât de grave, încât angajații Facebook nici nu au putut intra în propriile birouri, a dezvăluit Kevin Collier, de la NBC News, pe Twitter. Explicația: accesul în interior este legat de rețeaua de socializare, care era inactivă.

Potrivit reporterului „New York Times” Ryan Mac, angajații nu au mai putut utiliza temporar nici mijloacele interne de comunicare, cum ar fi e-mailurile.

În același timp, domeniul www.facebook.com a fost, la un moment dat, de vânzare, a descoperit Bild. Potrivit Domaintools.com, site-ul este acum din nou în proprietatea Facebook Inc. din Menlo Park (California). Potrivit „MacObserver” este greu de spus dacă oferta de vânzare a fost reală sau nu. Este posibil ca cineva de pe site-ul de știri să fi reușit să străpungă sistemele de securitate ale platformei și să ofere www.facebook.com spre vânzare.

Un atac cibernetic pare puțin probabil

Doi experți din domeniul securității IT de la Facebook au declarat pentru „New York Times” că un atac cibernetic pare puțin probabil. Tehnologia din spatele aplicațiilor grupului este diferită și este imposibil pentru a le aduce pe toate offline în același timp.

Un atac masiv de tip „denial-of-service” (DoS) care să poată bloca serverele celei mai populare platforme social media ar avea nevoie fie de o coordonare perfectă între cele mai puternice grupări de hackeri, fie de folosirea unei tehnici complet noi de exploatare a unor eventuale vulnerabilităţi.

Conform Reuters, experţii în securitate care urmăresc situaţia sunt de părere că această problemă a fost declanşată de o eroare de configurare care a făcut ca serverele Facebook să devină inaccesibile. Acest lucru poate fi rezultatul unei erori interne, însă varianta unui posibil act de sabotaj din partea unui angajat al Facebook nu poate fi încă exclusă.

Scuze și explicații

Mark Zuckerberg a postat un mesaj pe Facebook după ce problemele au fost rezolvate. El a cerut scuze pentru întreaga situație.

Iar Facebook a comentat fundalul megaeșecului într-o postare pe blog: a fost modificată configurația routerelor care reglementează traficul de date între centrele de date ale companiei, a apărut o eroare și traficul de date a fost întrerupt. Drept urmare, diferitele servicii ale companiei nu ar mai fi funcționat.

Facebook nu ar fi indicat că datele utilizatorilor au fost afectate în vreun fel.

Acest blocaj ce a lovit platformele Facebook se produce la o zi după ce un avertizor de integritate a acuzat compania că are un comportament de prioritizare în mod repetat a profitului, în loc să lupte împotriva discursului de ură şi a dezinformării care circulă pe platformă.

Urmărește-ne pe Google News