Vineri, 19 mai, casa A10, aparținând Artmark, condusă de Horia-Roman Patapievici, organizează licitația online pe tema „Un Secol de Istorie – de la Monarhie la Comunism”. În total, sunt scoase la licitație 335 de obiecte.
Printre acestea se află și obiecte care i-au aparținut mareșalului: fotografia lui, cu semnătura olografă a verișoarei; eșarfă tricoloră de paradă purtată de Antonescu, ultimele lui scrisori către mama și soția sa, cronologia ultimelor ore din viața mareșalului, scrisă olograf de către soțul verișoarei; 11 scrisori ale soției lui, Maria Antonescu, din perioada domiciliului forțat în Bărăgan, după venirea comuniștilor la putere, și alte documente din aceeași perioadă, un ceas de buzunar cu lanț, din aur, ornat cu 15 rubine, care a aparținut mareșalului și alte fotografii cu membri de familie ai mareșalului.
„În mod deliberat, obiectele respective (…) au fost alese să deschidă licitația online, fapt care arată ca organizatorii mizează pe notorietatea Mareșalului și pe interesul potențialilor cumpărători. Aceștia vor participa la licitație, nu prin prezența fizică, ci online, fapt care va asigura anonimitatea cumpărătorilor, anonimitatea necesară atunci când vorbim despre o vânzare care se desfășoară, în opinia noastră, în mod nelegal” a scris Maximilian Marco Katz, director și membru fondator al organizației MCA România, în scrisoarea prin care este sesizat Procurorul General al României.
Maximilian Marco Katz consideră că această vânzare este ilegală. „Pentru că obiectele licitate au aparținut unui criminal de război, condamnat pentru crimele comise împotriva evreilor și a romilor din și în zonele pe care regimul Antonescu le-a administrat in timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”, a explicat el.
Acesta amintește și că, potrivit Ordonanței de Urgență 31/2002, este interzisă promovarea în public a cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război.
„Or, Mareșalul Ion Antonescu a fost condamnat și executat exact pentru comiterea unor astfel de crime. Domnule Procuror General, în ultimii doi ani, România promovează, în mod foarte activ, Strategia Națională pentru Combaterea Antisemitismului și a Negaționismului. În acest context, România promovează, cu perseverență, imaginea modelului regional în ceea ce privește modul în care tratează situații precum cea generată de licitația mai sus descrisă, licitație care, în mod normal, nu ar fi trebuit sa aibă loc”, a motivat Katz.
Este important de conștientizat faptul că odată vândute, aceste obiecte ies din spațiul public, devin un fel de «relicve sfinte» și intră în posesia celor care exploatează suferința și tragediile trăite de Victimele și de Supraviețuitorii Holocaustului, dar nu numai de ei, cu un unic scop: acela de a înregistra câștiguri cât mai mari din tragediile altora. Negoțul cu astfel de obiecte trebuie oprit! Legislația trebuie respectată și implementată, iar cei care nu o respecta trebuie trași la răspundere.
Maximilian Marco Katz, directorul MCA România:
Scrisoarea este trimisă în copie și secretarului de stat Irina Dumitrița Solomon, coordonator al Comitetului Interministerial pentru Implementarea Strategiei Naționale pentru Combaterea Antisemitismului și a Negaționismului, deputatului Alexandru Muraru, reprezentantul Guvernului pentru Combaterea Antisemitismului și a Negaționismului, lui Alexandru Florian, director al Institutului Național pentru Studiul Holocaustului din România. Scrisoare a fost trimisă și către ambasadele Israelului și SUA din țara noastră.
Adina Marincea, cercetător la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, atrage atenția, într-un text publicat joi, 18 mai, în Libertatea, că cele 335 de obiecte scoase la licitație de Artmark aduc împreună, în mod necritic și neproblematizat, personaje istorice responsabile de genocid și victimele lor.
„Elementul obligatoriu este recunoașterea faptelor săvârșite de personalitatea istorică în cauză. În acest caz, vorbim despre responsabilitatea directă pentru Holocaustul din România, în care au pierit peste 250.000 de evrei și 11.000 de romi de pe teritoriile aflate sub administrație românească. Menționează undeva Artmark aceste lucruri? Răspunsul e «Nu»”, precizează cercetătoarea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro