Primul restaurant McDonalds a fost deschis în URSS pe 31 ianuarie 1990. Situat în Piața Pușkin din Moscova, a avut 30.000 de clienți în ziua deschiderii, fiind, la acel moment, cel mai mare restaurant din lume al francizei. După 32 de ani, McDonalds a decis să părăsească Rusia, din cauza războiului din Ucraina. La mijlocul lunii martie, compania americană a suspendat activitatea a 850 de restaurante din toată țara. Iar pe 16 mai, McDonalds a anunțat că va vinde toate afacerile deschise în Rusia, scrie publicația Meduza

În 1990, s-a format o coadă imensă în fața primului restaurant McDonalds din Moscova | Sursa: russiainphoto.ru/ Muzeul de artă multimedia din Moscova

Înainte de invazia rusă din Ucraina, în jur de 62.000 de ruși lucrau în restaurantele McDonalds din toată țara, iar compania a continuat să le plătească salariile chiar și după suspendarea activității. Meduza a intervievat mai mulți angajați, ca să afle opiniile lor despre faptul că brandul american părăsește Rusia și despre viitoarea lor carieră. 

A renunțat la facultate pentru un job full-time

Abusaid s-a angajat în noiembrie 2020 la un McDonalds din Sankt Petersburg. La început a lucrat în ture de trei-patru ore, câteva zile pe săptămână. După o jumătate de an, a hotărât să lucreze cu normă întreagă și să renunțe la perspectiva de a merge la facultate, povestește băiatul de 17 ani. Abusaid câștiga 25.000 de ruble pe lună.

„Munca începea să mă mulțumească din ce în ce mai mult. M-am atașat în mod special de echipă, de noii mei prieteni: chiar suntem ca o mare familie. În timp, am căpătat experiență, am devenit cel mai bun angajat al lunii. Am vrut să-mi continui cariera la McDonalds. Deja număram zilele până pe 22 iunie 2022, când ajung la majorat, pentru a putea merge în ture de noapte. Asta e, muncești mai mult și câștigi mai mult. Și, ideal, ajungi la o promovare”, explică Abusaid, care adaugă că pozițiile mai bune în companie se obțin după ce împlinești 18 ani. 

Ziua când s-au spulberat toate speranțele

Când a aflat vestea că McDonalds își încheie temporar activitatea în Rusia, Abusaid a fost devastat, dar a sperat că situația se va remedia.

Toate speranțele mele s-au năruit! La început am sperat ca restaurantele să se deschidă din nou în mai-iunie. Toți sperau ca afacerea să-și rezolve «dificultățile operaționale, tehnice și logistice» într-o lună și jumătate, așa se zicea și în presă.

Abusaid, fost angajat al McDonalds în Rusia:

În perioada de așteptare, Abusaid s-a hrănit cu speranța revenirii în curând la locul de muncă. Nu s-a îngrijorat. S-a plimbat și s-a distrat, convins că totul va fi bine. „Salariul n-a fost o problemă – am fost plătiți integral, de parcă nu era o perioadă în care restaurantul nu funcționa. Citeam știrile zilnic, cu speranța că voi vedea anunțul că se revine la muncă la McDonalds. Dar nu, în schimb am văzut: «McDonalds părăsește în sfârșit piața rusă»”. 

Tânărul rus speră ca, după ce lanțul de restaurante e vândut unui nou proprietar, să rămână în aceeași echipă și cu aceeași conducere. „Îmi doresc mult să continui să lucrez în această echipă. Într-o știre TASS, o sursă anonimă susține că până și meniul va fi păstrat. Dacă va fi așa, atunci voi continua să lucrez”, spune Abusaid pentru Meduza.

„Nu vreau să renunț încă. Nu caut alternative”

Alla (pseudonim folosit pentru protejarea identității, n.r.) locuiește și a lucrat într-un restaurant din regiunea Krasnodar și spune că nu a fost surprinsă să audă vestea închiderii McDonalds în Rusia. 

De îndată ce a izbucnit războiul și companiile străine au început să părăsească piața rusă, închiderea McDonalds era o chestiune de timp. Așteptam ca firma să anunțe că se închide.

Alla, fostă angajată a McDonalds în Rusia:

Femeia spune că acesta era singurul ei loc de muncă, de unde își primea tot venitul. Spera să obțină o promovare în curând, iar acum se teme că, după rebranding, va fi nevoită să o ia de la capăt, să aplice pentru un nou post.

„Acum, cineva va cumpăra restaurantul, se așteaptă un rebranding. Dar se pare că nu vor fi reduceri de personal – cine vrea va pleca singur. Nu este clar ce vom deveni, ce condiții de muncă vor fi și așa mai departe. Sincer, am îndoieli că va exista un cumpărător: cred că vorbim de o sumă nebunească, pe care puțini oameni o au acum”, e de părere Alla. 

„Nu vreau să renunț încă: este păcat de timpul petrecut lucrând aici. Stau măcar să văd ce se va întâmpla cu programul, cu managementul, cu salariile. Nu caut alternative – cred că totul se va rezolva”, mai spune ea.

„Îmi pare bine că McDonalds se închide”

Ekaterina, din orașul siberian Krasnoiarsk, a lucrat ca instructor de formare a personalului și nu regretă că angajatorul ei părăsește țara. Rusoaica spune că, după ce compania americană va ieși de pe piața rusească și lanțul de fast-food va avea un proprietar național, angajații vor beneficia de mai multă libertate de a lucra. „Trebui să-i susținem pe ai noștri, nu pe străini”, comentează ea.

Mă consider un om patriot. N-aș spune că sunt interesată activ de politică, dar în situația actuală, sunt mai mult pentru Rusia. Și-mi pare bine că McDonalds se închide: un astfel de concurent părăsește piața. Dar acum înțeleg că nu-l vom înlocui prea repede.

Ekaterina, fostă angajată a McDonalds în Rusia:

Totuși, Ekaterina găsește și avantaje în munca la o companie străină: rigurozitatea respectării contractului de muncă. „Acolo sunt onorate bonusurile, sunt justificate penalizările și poți să-ți faci programul conform nevoilor tale. Îți iei concediu medical și zile de vacanță, nicio problemă. În general, totul e conform Codului Muncii”, spune ea. 

Gigantul american de fast-food McDonalds, care și-a închis magazinele în Rusia la începutul lunii martie, a anunțat că se retrage din țară și își va vinde toate afacerile ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Prezent în Rusia de peste 30 de ani, McDonalds are 850 de restaurante și 62.000 de angajați | Foto: Profimedia

Angajații se gândesc cu teamă la noii proprietari ruși

În acest context, Ekaterina spune că se teme de noii proprietari ruși. „Nu știu cât de sinceri vor fi noii șefi. La noi, cea mai mare parte a salariului era bazată pe bonusuri, iar acum mă întreb dacă vor păstra acest sistem sau nu. Mi-e teamă că bonusurile vor rămâne, dar vor fi tăiate sau refuzate arbitrar, pentru că managerul nu te place. Și proprietarii vor închide ochii la asta”, spune rusoaica, adăugând că acest sistem de bonificație o ajută să se motiveze să lucreze mai mult. 

Ekaterina spune că există în rândul colegilor ei mai multe temeri, privind reducerea salariului, schimbarea programului sau eliminarea plății cu ora – „Sau, așa cum se întâmplă la noi, vor lăsa totul așa cum era, doar pe hârtie, iar în realitate îi vor forța să lucreze mai multe ore”. 

Ekaterina ia în calcul de pe acum posibilitatea de a-și găsi un alt loc de muncă, în cazul în care condițiile se vor schimba prea mult sub noul acționariat. 

„Înțeleg sensul sancțiunilor. Rusia ar trebui pedepsită”

„Am acceptat cu calm plecarea McDonalds: înțeleg sensul sancțiunilor. După părerea mea, Rusia ar trebui pedepsită pentru război”, declară Oleg (pseudonim folosit pentru protejarea identității, n.r.), din regiunea Sverdlovsk, a cărei capitală e orașul Ekaterinburg.

Oleg spune că o corporație atât de mare ca McDonalds plătește multe taxe la stat, așa că e firesc să se retragă din Rusia în contextul sancțiunilor internaționale. 

Totuși, rusul spune că e „o prostie că gazul rusesc încă se duce în Europa” concomitent cu aceste măsuri punitive. 

Oleg e student, așa că a lucrat part-time în ultimele șase luni. Nu i-a plăcut în mod particular acest job și se gândea să-și caute un altul. „Uneori era nevoie să-mi închid mintea și, ca un robot, să alerg și să fac o sută de lucruri în același timp”, povestește tânărul rus. Din cauza acestui ritm foarte alert, pe care nu l-a putut susține mereu, spune că a pierdut bonusuri. 

Oleg a încercat să-și caute alt job part-time, dar s-a dovedit un efort fără rezultate. „Căutarea unui loc de muncă într-o criză este tare distractivă. Foarte multe companii se închid, altele nu-și permit să aibă noi angajați, în special part time”, explică el.

Oleg își păstrează speranța că-și va găsi un loc de muncă, dar până atunci rămâne în grija părinților, care îl susțin financiar. „Mulțumită lor nu voi rămâne fără mâncare și fără locuință. Cred că cei care se bazau în principal pe acest job sunt acum mai îngrijorați decât mine”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News