Sunt fel și fel de informații false și teorii ale conspirației care circulă pe rețelele sociale, iar acestea sunt prezentate într-o analiză a BBC.
Saga cărămizilor “plantate”
Imagini cu cărămizi stivuite în stradă au făcut înconjurul internetului. Acestea erau prezentate ca și cum ar fi lăsate deliberat acolo de către poliție și autorități, pentru a oferi proiectile manifestanților pe care aceștia să le folosească în valurile de distrugeri. S-a dovedit că fotografiile erau vechi și proveneau din alte regiuni ale globului, precum China.
Câteva videoclipuri care arată mormane de cărămizi împreună cu afirmațiile că au fost plantate de poliție sau de guvern au fost urmărite de milioane de oameni, arată BBC.
Sunt imagini cu cărămizi, unele dintre ele aflate în apropierea șantierelor, iar asta nu este ceva neobișnuit, notează sursa citată.
Poliția din San Francisco a comunicat pe Twitter că “paleții (cu cărămizi n.r.) aparțineau unui constructor și (noi) am contactat firma pentru a le îndepărta”.
În alt caz similar, pe rețelele de socializare a apărut informați că ofițerii de poliție descărcau cărămizi dintr-un camion pentru ca apoi să fie folosite de protestatari, iar departamentul de poliție din Boston a negat categoric informația, calificând videoclipul drept “înșelător”.
Oficialii Departamentului de Poliție al Universității Northeastern din Boston au explicat că bucățile de cărămidă au fost luate de polițiști de pe o porțiune de trotuar deteriorat și au fost transportate în altă parte și stivuite pentru a fi ridicate întrucât puneau în pericol siguranța trecătorilor
Un alt videoclip viral din Fayetteville, Carolina de Nord, care a strâns peste un milion de vizualizări, arată o grămadă de cărămizi în imediata apropiere a protestelor, iar un bărbat spune că în zonă nu există “nicio construcție”.
Jurnaliștii BBC au căutat originea videoclipului și au găsit imagini începând cu 24 mai, cu aceeași grămadă de cărămizi în același loc, cu mult înainte de proteste.
Nu sunt dovezi despre implicarea ANTIFA
În alte postări de pe social-media, la originea manifestațiilor violente din SUA este indicată ANTIFA, organizația de stânga acuzată de promovarea tulburărilor sociale chiar de către președintele american Donald Trump.
Cu toate acestea, până în prezent, nu există dovezi care să sugereze o manipulare și nici că protestele au fost cumva preplanificate.
Videoclipurile “reșapate”
Multe videoclipuri vechi sunt “reșapate” în aceste zile, au mai remarcat jurnaliștii, care au mers pe firul acestora. Spre exemplu, unul care înfățișa o arestare brutală a devenit viral marți.
Iarăși nu este ceea ce pare, în imagini putându-se vedea un bărbat reținut, apoi eliberat de poliție după ce i-au verificat actul de identitate.
O postare care pretinde că bărbatul din videoclip este un “agent FBI” a fost vizionat de peste 4 milioane de ori pe Twitter. Această afirmație a fost repetată pe Facebook și Instagram de către alții care au distribuit videoclipul, unde a făcut milioane de vizualizări.
Departamentul de Poliție din Rochester a explicat într-o declarație publică că bărbatul nu este un agent al Biroului Federal de Investigații (FBI). Mai mult, incidentul a avut loc în iunie anul trecut, când a fost confundat cu un bărbat căutat.
Postarea originală a videoclipului pe Instagram include o notă explicativă care arată că videoclipul este din 2019 și nu conține nici o mențiune despre FBI.
Într-un alt video distribuit masiv pe rețelele de socializare, se pretinde că o clădire a unei secții de poliție este în flăcări, după protestele violente. A fost postat pe 28 mai, dar nu numai că este vechi, căci datează din 2015, ci faptele sunt cu totul altele și s-au petrecut din punct de vedere geografic în altă parte, în China, Tianjin.
“Aceste imagini confirmă furia pe care o simt acele persoane, dar pot fi și o încercare de segregare în societate sau sunt, pur și simplu, generatoare de clicuri” a explicat Marianna Spring, specialist BBC în dezinformare, specializat pe social media.
„Soros e de vină!”
Nici teoriile conspirației nu au fost uitate aceste zile, cu privire la persoanele aflate în spatele manifestațiilor violente. Unele afirmații sunt nefondate, altele total false. Au fost postări virale despre George Soros, iar unele persoane influente au făcut afirmații nefondate că miliardarul maghiaro-american “finanțează” demonstrațiile.
Susținătorii QAnon – o teorie a conspirației despre o lovitură secretă de “stat profundă” împotriva lui Donald Trump – au împărtășit idei similare. Apoi, mai în glumă, mai în serios, au fost peste un milion de postări și meme-uri online cu acuzații repetate cu privire la agenți “plătiți” de Soros.