Declarația lui Rafila a venit după ce autoritățile au raportat, vineri, 320 de noi cazuri de COVID-19, la fel ca în ziua precedentă, în condițiile în care, în urmă cu două săptămâni, numărul persoanelor depistate pozitiv scăzuse sub 150.

Avem o săptămână de creștere de la 150 de cazuri, în medie, la 265. Media ultimei săptămâni arată o dublare a numărului de cazuri față de media săptămânii anterioare. S-a stabilizat procentul cazurilor pozitive la 3%, zilnic, față de 1-1,5% cât aveam acum 3-4 săptămâni.

Alexandru Rafila:

Acesta a adăugat: ”Ne-am întors la o valoare mult mai importantă față de perioada de la sfârșitul stării de urgență. Să vedem dacă această creștere se stabilizează în jurul acestei valori”.

În opinia şefului catedrei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Carol Davila”, lucrurile pot fi ținute sub control, dacă se vor îmbolnăvi mai multe persoane tinere, care nu suferă de alte afecțiuni, dar ”situația poate deveni îngrijorătoare dacă boala va afecta mai multe persoane vârstnice”.

”Este important să încurajăm oamenii să respecte măsurile de protecție care pot face diferența între o vară acceptabilă din punct de vedere al infectărilor și o vară agitată, cu diverse probleme care pot apărea în focar sau intensificarea transmiterii comunitare”, a mai spus Alexandru Rafila.

Creșterea numărului de cazuri de COVID vine în contextul în care luni, 15 iunie, România a intrat în cea de-a treia etapă de relaxare a restricțiilor. S-au deschis magazinele din malluri, piscinele în aer liber, sălile de fitness și s-a dat undă verde redeschiderii creșelor, grădinițelor și after school-urilor.

 
 

Urmărește-ne pe Google News